Mobile

Zeven tips om je muziek mobiel te maken

Je wil je eigen muziekcollectie overal mee naartoe nemen, of het nu in de trein, de wagen, op het werk of zelfs bij vrienden is? Spits dan je oren, want met deze zeven tips wordt je wens werkelijkheid.


1. Breng je noden in kaart

Heb je jezelf al eens afgevraagd waarom je jouw muziekcollectie precies mobiel wil maken, en hoe frequent je ze gaat gebruiken? Wil je af en toe een paar minuutjes luisteren, of ga je de hele dag door naar je favoriete schijfjes luisteren?

Luister je maar af en toe of wil je gewoon een zo groot mogelijk aanbod muziek op een draagbare muziekspeler krijgen, dan kan je overwegen om je tracks in een zo compact mogelijk formaat te bewaren. Je maakt dan wel compromissen naar de geluidskwaliteit toe, maar de ene persoon is daar gevolig aan dan een ander. Ga dus ook even na waar voor jou de grens ligt voor een aanvaardbare geluidskwaliteit.

Wil je gewoon op een andere locatie muziek beluisteren of een muziekcollectie aanleggen die ook als back-up van je kostbare cd-collectie bruikbaar is, dan is kwaliteit toch iets belangrijker. Denk er in dat geval wel aan dat hoogkwalitatieve muziekbestanden al snel heel wat hardeschijfruimte inpalmen.

Wil je een compleet overzicht van de mogelijkheden, dan kijk je best even in onze gids over audiocodecs.
 

2. Rip je CD’s
Het valt alleen te omzeilen als je al je muziek online aanschaft: je collectie cd’s moet je eerst omzetten naar MP3-bestanden. Je kan natuurlijk ook voor een ander muziekformaat opteren, maar kijk dan wel goed na of je muziekspeler(s) dat formaat ook ondersteunen.

MP3 wordt door alle muziekspelers ondersteunt, en blijft dus een veilige gok. Voor verliesvrije bestanden is WAV het meest ondersteunde formaat, maar voor onderweg is het niet geschikt door het enorme dataverbruik. ALAC (voor wie een iPod gebruikt) en FLAC (voor de rest van de wereld) zijn betere keuzes, als je speler er raad mee weet.

Wie naar MP3-formaat ript en voor 192 kbps kiest, kan rekenen op een compressieverhouding van ongeveer 8 op 1. Wie nog verder comprimeert naar 128 kbps, kan zelfs 12 op 1 halen… als zit je dan wel tegen de ondergrens aan van wat een gemiddelde muziekliefhebber nog tolereerbaar vindt qua klankkwaliteit.

Vergeet ook niet om je bestanden correct te taggen en eventueel van coverart te voorzien.

,

3. Schaf een draagbare muziekspeler aan
De meest voor de hand liggende oplossing voor onderweg is nog steeds een mp3-speler. Tegenwoordig gebruiken nagenoeg alle modellen Flash-geheugen voor de opslag, al bieden modellen met een harde schijf nog steeds meer opslagruimte. Zo kan je een iPod Classic krijgen met een harde schijf van 160 GB, goed voor heel wat uurtjes luistergenot.

Maar onderschat de Flash-spelers vooral niet: de meeste toestellen kan je intussen krijgen met een opslagcapaciteit van 32 GB. Bij heel wat modellen kan je de opslagcapaciteit ook uitbreiden met een SD(HC)-geheugenkaartje, een goedkope en flexibele manier om meer muziek met je mee te kunnen nemen.
 

4. Koop een draagbare harde schijf
Je wil je muziek vooral mee kunnen nemen naar een andere locatie, maar bent niet echt geneigd om er onderweg ook naar te luisteren? Dan is een draagbare harde schijf een prima oplossing.

Vooral compacte versies die geen aparte stroomvoorziening nodig hebben zijn gebruiksvriendelijk, en kan je in veel gevallen rechtstreeks aansluiten op de usb-aansluiting van een stereo-installatie of tv.

Kies best voor een FAT32-indeling van de schijf bij het formatteren als je op een zo ruim mogelijke compatibiliteit met andere toestellen mikt. Zolang ze alleen voor muziekopslag moet dienen, zitten er ook niet meteen grote nadelen vast aan dat formaat.

 

,

5. Al eens een tablet overwogen?
Wil je een toestel dat voor meer kan dienen dan alleen muziek, dan kan je de aankoop van een tablet overwegen. Zo’n toestel kan zowel in als buiten je huis een meerwaarde betekenen: het zet meteen ook je film- en fotocollectie op de kaart, en opent de poorten naar muziek en video’s op internet.

Maar ook hier gelden dezelfde opmerkingen als bij MP3-spelers: let op de bestandsformaten die zo’n tablet kan afspelen en zoek een model dat voldoende opslagruimte biedt voor jouw doeleinden.
 

6. Er zit muziek in je telefoon
Wie zijn muziek werkelijk altijd op zak wil hebben en ook steeds een mobiele telefoon bij de hand heeft, kan best eens een kijkje nemen in het ruime aanbod smartphones. Die toestellen zijn eerder kleine computers, met alle mogelijkheden vandien.

Dankzij de Bluetooth-verbinding (let op ondersteuning van het A2DP-profiel) kunnen ze ook makkelijk verbonden worden met een externe weergever die deze technologie ondersteunt, zoals een televisie, av-receiver of muziekinstallatie.
 

7. Gebruik de mogelijkheden van je autoradio
Ook in de auto staat de technologie niet stil. Moderne autoradio’s beschikken steeds vaker over een aux-aansluiting, usb-connector en SD(HC)-geheugenkaartlezer. Sommige modellen kunnen zelfs muziek streamen via een Bluetooth-verbinding.

Hoog tijd om die stapel rammelende cd-schijfjes uit het handschoenenkastje te halen en gebruik te maken van die nieuwe mogelijkheden!

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.