Redactie

Wyatt Earp

Lawrence Kasdans Wyatt Earp bracht in 1994 heel wat oudgedienden van de moderne western bij elkaar. De regisseur zelf zat al achter kassucces Silverado uit 1985, net als leidend acteur Kevin Costner, die het titelpersonage speelt. Dennis Quaid, die de Stetson van sidekick Doc Holliday opzet in deze biografische prent, zat als piepe jongeling al in The Long Riders.

En Gene Hackman? Die pleegde een rondje western-overkill in het tijdperk waarin Wyatt Earp in de zalen kwam, want hij draafde ook op in Unforgiven, Geronimo: An American Legend en The Quick and the Dead.

Niet zo belachelijk lang voor deze film was er ook al Tombstone, waarin eveneens het legendarische vuurgevecht in de O.K. Corral centraal stond. Maar Wyatt Earp spant er een breder verhaal rond, dat pas eindigt in 1929, wanneer de wetsdienaar 48 jaar na de schietpartij die hem legendarisch maakte vredig inslaapt.

Tot op dat moment heb je een drie uur lange en stevige biopic achter de kiezen, die vooral vertelt hoe iemand die werd opgevoed tot een civiel wezen toch een meedogenloze killer wordt.

Maandag 11 juli, VT4, 02u00

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.