Redactie

Workshop: Spotify beluisteren in België

Je leest in de krant dat pakweg Blur een nieuw album heeft en je wil het meteen beluisteren? Illegaal downloaden was vroeger het (foute) antwoord, maar nu heb je ook een legaal alternatief: Spotify.

Via deze dienst die gesteund wordt door Sean Parker – de lichtjes getikte figuur die door Justin Timberlake werd vertolkt in The Social Network – beluister je gratis en voor niets muziek van ongeveer elke artiest. In ruil daarvoor moet je af en toe een reclamespotje aanhoren, maar al bij al krijg je er minder te slikken dan op de radio.

Audiofielen kijken misschien neer op streamingdiensten, maar in het geval van Spotify is dat onterecht. Betalende abonnees kunnen immers ongelimiteerd kwalitatief hoogwaardige muziek (320 kbit/s) beluisteren.

Spotify is bovendien heel universeel: het werkt niet alleen op pc en Mac, maar ook op smartphones en audiostreamers van Sonos en Logitech (Squeezebox Radio en Touch).

Spijtig genoeg is Spotify in België nog niet officieel beschikbaar, want buiten Nederland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Scandinavië en nog een paar landen wordt de dienst geblokkeerd.

Maar geen nood, enkele kunstgrepen volstaan om die beperking op te heffen.

,

Om een account bij Spotify te kunnen maken, moet het lijken alsof je een surfer bent uit een van de toegelaten landen. Het gemakkelijkste is jezelf voordoen als Brit. Er zijn twee manieren om dat te doen: zoek online naar een Britse proxyserver of gebruik een Britse VPN-dienst.

De eerste optie is ongetwijfeld het gemakkelijkste. Surf bijvoorbeeld naar www.daveproxy.co.uk en voer bij Enter URL gewoon www.spotify.com in. Volg dan de instructies die je in onze workshop vindt.

Omdat Spotify regelmatig proxyservers verbant, is een VPN-dienst betrouwbaarder. Bij HideIPVPN.com kun je bijvoorbeeld voor 5,99 dollar per maand een VPN-account nemen. Het goede nieuws is dat de firma elke week 25 gratis accounts weggeeft. Kijk daarvoor op hun site bij de tab Free VPN.

Zo’n account geeft meteen ook toegang tot de iPlayer van de BBC, wat uiteraard mooi meegenomen is. De HideIP VPN-website legt trouwens via heldere stappenplannen uit hoe je een VPN-verbinding instelt in Windows of Mac.

Workshop: Spotify beluisteren in België

,

Eens je een Spotify-account hebt aangemaakt, moet je niet langer knoeien met proxy’s of VPN’s om muziek te beluisteren. Het Spotify-programma controleert namelijk niet in welk land er naar liedjes wordt geluisterd.

Alhoewel, na veertien dagen durft Spotify weleens klagen over het feit dat je niet in Groot-Brittannië vertoeft. Log dan snel even in op de Spotify-site via de Britse proxy of VPN-dienst uit tip 1. Daarna kan je weer voor een tweetal weken verder.

Workshop: Spotify beluisteren in België

,

Als je een Premium-account neemt, zijn alle discussies over het wel of niet toegankelijk zijn van Spotify in België opeens van de baan. Het is dus een goede manier om van Spotify te genieten zonder om de twee weken opeens de Brit te moeten uithangen. De streams in betere kwaliteit en mobiele apps zijn dan mooie extra’s die je cadeau krijgt.

De muziekdienst aanvaardt enkel betaalmiddelen uit deelnemende landen en gaat er dus vanuit dat elk betalend lid wel de juiste nationaliteit heeft, en gewoon in België op reis is. Gelukkig slikt Spotify ook betalingen via PayPal – en is het geen probleem om een PayPal-account te creëren met bijvoorbeeld een Brits of Nederlands adres (bijvoorbeeld van een hotel ergens in Londen of Amsterdam) en een Belgische kredietkaart.

Zolang 9,99 euro minder geld is dan 9,99 pond is een Nederlands adres de beste optie.

Denk er wel aan dat je een kredietkaart maar aan één PayPal-account kan koppelen. Heb je al een Belgische account, ga je even je kaartnummer moeten verwijderen en vastkoppelen aan je nieuwe Nederlandse account. Achteraf kan je gewoon terugkeren naar de oude situatie.

Workshop: Spotify beluisteren in België

,

Op de vorige bladzijde kon je lezen over de mobiele Spotify-app, die voor verschillende smartphones beschikbaar is. iPhone- of iPod Touch-bezitters kunnen hem echter niet zomaar downloaden, want de app is niet te vinden in de Belgische App Store.

De oplossing? Open iTunes, kies daar de iTunes Store en (als je al ingelogd bent met een Belgische account) log uit door in de rechterbovenhoek op je accountnaam te klikken en dan Log Uit te kiezen. Scroll dan naar onder in de iTunes Store, zoek de piepkleine tekst Wijzig Land, en selecteert Nederland. Zoek dan naar Spotify.

Het is een gratis app: als je op de Free-knop drukt, ga je een account moeten aanmaken met een Nederlands adres (google een Amsterdamse hotel) maar moet je geen betaalmiddelen selecteren.

Het is overigens geen probleem om de Spotify-app op een iPhone of iPod Touch te plaatsen waarop al apps staan die met een Belgische account zijn gekocht. Apple laat toe dat er meerdere accounts op één apparaat worden gebruikt. Hoogstens ga je het toestel moeten autoriseren, wat neerkomt op het invoeren van het wachtwoord van je tweede iTunes-account.

Workshop: Spotify beluisteren in België

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.