Redactie

Workshop: Dvd’s kopiëren naar de harde schijf

Je dvd-collectie kopiëren naar een harde schijf biedt zo z’n voordelen. Niet alleen kan je al je dvd’s in een kast opbergen, ook het gevaar voor bekraste en onleesbare schijfjes verdwijnt. Met mediaspelers zoals Boxee, XBMC, Moovida of Plex blader je bovendien op een gebruiksvriendelijke manier door je complete collectie films en tv-reeksen.

Het eindresultaat is dus erg aantrekkelijk, maar de weg er naartoe vereist wel wat werk. En daar blijft het niet bij: je moet het ook doordacht aanpakken. Misschien heb je in een eerder stadium je cd’s al omgezet naar digitale bestanden? Dan weet je meteen waar we naartoe willen.

Ook voor je films denk je op voorhand best goed na over de bibliotheek die je precies voor ogen hebt, inclusief alle gewenste toeters en bellen. Al je schijven kopiëren wil je echt geen twee keer doen. In een reeks van drie workshops tonen we hoe je van een dvd een perfect videobestand maakt.

Wat willen we bereiken?
We streven naar een videobestand dat goed gecomprimeerd is, zodat de vereiste opslagcapaciteit relatief beperkt blijft terwijl er toch geen merkbaar kwaliteitsverlies optreedt. Uiteraard gebruiken we daarvoor een moderne videocodec die heel wat efficiënter is dan het op dvd gebruikte mpeg-2.

Ook voor het geluid willen we zo weinig mogelijk compromissen sluiten: we zorgen ervoor dat de surroundsoundtrack beschikbaar blijft. En tot slot bekijken we de problematiek van ondertitels ook nog even van nabij.

Hoe werkt het?
Maar we beginnen bij het begin: de dvd kopiëren naar een computer, een proces dat ook bekendstaat als rippen. Tijdens het rippen verwijderen we de kopieerbeveiliging, een noodzaak aangezien het anders niet mogelijk is om de films naar een harde schijf weg te schrijven.

De software die we voor dat klusje gebruiken is DVDFab HD Decrypter, een softwarepakket dat je gratis kan downloaden en gebruiken. De geavanceerde opties zijn echter weggelegd voor de betalende versie ervan, al kan je ze wel dertig dagen lang gratis uitproberen. We komen daar op terug in ons stappenplan.

Met de gekopieerde bestanden die we naar de harde schijf wegschrijven, gaan we in de volgende workshops verder aan de slag om ze in een compacter formaat te gieten.

Het spreekt voor zich dat je alleen schijven die je zelf gekocht hebt naar de harde schijf van je computer mag kopiëren. Het auteursrecht voorziet immers dat je van een legaal gekocht werk één kopie mag maken voor thuisgebruik. Doe je dit met geleende schijven, dan begeef je je in de illegaliteit.

,

DVDFab biedt enorm veel opties, maar die zijn alleen weggelegd voor de betalende versie van het programma. Je kan ze echter wel dertig dagen gratis uitproberen, een periode die pas van start gaat zodra je de optie een eerste keer activeert.

We raden aan om dat pas te doen zodra je de basis stevig onder de knie hebt; zo haal je het meeste uit die korte periode. Voorlopig hebben we ze echter niet nodig. Zodra je DVDFab de eerste keer opstart krijg je een keuzescherm: selecteer hier HD Decrypter en vink onderaan Toon niet opniew aan.

STAP 1: HD Decrypter kiezen

 

,

Voor je aan de slag gaat stel je best de volgende opties in. Klik op het groene vinkje rechts bovenaan om het optiescherm op te roepen. Selecteer in de linkerkolom DVD Kopie en verander de Standaard Output Grootte naar DVD9. Hiermee vertel je DVDFab dat je een ongecomprimeerde kopie wil van de dvd.

Laat je deze instelling op DVD5 staan, dan comprimeert de software de rip zodat die op een dvd met één layer past. Wijzig ook het Standaard Output Type naar DVD Map in plaats van DVD Brander.

STAP 2: Opties instellen

 

,

Ziezo, Je bent klaar om te starten. Zodra je een schijf in het schijfstation stopt, start DVDFab met de analyse van de inhoud. Voor de analyse start, vraagt DVDFab je de regiocode van de schijf. Dat is in ons geval 2.

Indien je twijfelt, kijk dan achteraan op de verpakking en zoek een getal dat in een gestyleerde wereldbol staat. Op www.fwdmagazine.be/ link/regiocode vind je achtergrondinformatie over regiocodes.

STAP 3: Schijf identificeren

 

,

Je objectief is enkel de hoofdfilm te bewaren. Alle onnodige extra’s slaan we tijdens het kopiëren over. Klik daarom rechts Hoofd Film aan. DVDFab bepaalt zelf welk bestand de hoofdfilm bevat. Het betreft meestal de titel met de langste speeltijd.

Kijk na of je de juiste titel te pakken hebt door links onderaan de preview te bekijken. Als het previewvenster onzichtbaar is, klik dan op de pijl helemaal links onderaan.

STAP 4: Hoofdfilm selecteren

 

,

Je kan ook bepalen welke geluidssporen en welke ondertitels DVDFab kopieert. Vink de gewenste selectie aan in de rechterkolom. Wij selecteren gewoonlijk enkel de originele soundtrack, behalve voor kinderfilms. Bij die laatste neem je best ook de vertaalde track op in je selectie.

Ondertitels nemen weinig plaats in, dus rip ze allemaal. Interessant weetje: het blauwe pijltje naast een soundtrack of ondertitel geeft aan welke tracks standaard geselecteerd worden door de speler. Je kan die keuze ook zelf veranderen.

STAP 5: Geluid en ondertitels

 

,

Misschien wil je enkel een bepaald hoofdstuk selecteren uit de film, zoals de befaamde kungfuscène uit The Matrix (hoofdstuk 15). Klik dan onderaan op de knop Titel Start/Eind Instellingen en geef aan welke hoofdstukken je wenst te kopiëren.

STAP 6: Hoofdstukken selecteren

 

,

Heb je alles ingesteld? Klik dan bovenaan het mapje naast de Doel-balk aan en selecteer een map waarin de kopie moet terecht komen.

DVDFab maakt in de map die jij selecteert nog een nieuwe map ‘MainMovie’ en plaatst de kopie daaronder. De kopie zelf is overigens ook een map met daarin alle nodige bestanden. Druk ten slotte op Volgende rechts onderaan.

STAP 7: Bestemming kiezen

 

,

Voor je de Start-knop indrukt rest je nog één keuze. Vul in Volume Naam de naam van de film in. DVDFab vult die automatisch in op basis van de informatie op de dvd. Meestal is die informatie correct, maar in sommige gevallen moet je de titel manueel invullen.

De titel die je invult wordt gebruikt als naam voor de map die onder de ‘MainMovie’-map komt.

STAP 8: Kopiëren maar!

 

,

1. Schaf ik best de volledige versie aan?
De betalende versie van DVDFab biedt meer controle over welke delen van een dvd je ript. In de gratis versie kan je enkel kiezen voor de volledige schijf of de hoofdtitel.

DVDFab biedt daarnaast ook heel wat tools voor videoconversie (enigszins verwarrend ‘Ripper’ genoemd), waarmee je dvd’s omzet naar een computerformaat naar keuze. Er zijn echter ook gratis alternatieven. In onze volgende workshops gaan we daarmee aan de slag.

2. Hoe pak ik tv-reeksen aan?
Uiteraard kan je deze workshop ook toepassen op dvd’s die tv-reeksen bevatten. In stap 4 zie je in het hoofdvenster dan vermoedelijk een titel per aflevering. Ze zijn makkelijk te herkennen omdat ze allemaal quasi) dezelfde afspeeltijd hebben.

Je kan met de gratis versie van DVDFab slechts één aflevering per keer rippen. Dat vraagt iets meer werk. Maar je kan bij het rippen in stap 4 vaak ook gewoon kiezen voor ‘Volledige Disc’. Hoe je de afleveringen er nadien uithaalt, leggen we in onze volgende workshop uit.

3. Hoe zit het met soundtracks?
We streven naar de kwalitatief beste oplossing voor beeld en geluid. Voor video zetten we de dvd-beelden best om naar een compacter formaat. Voor de klank is het echter perfect mogelijk de bestaande  audiotracks (Dolby Digital – soms ook Dolby AC3 genoemd – of DTS) te gebruiken zonder ze te hercoderen.

Bevat de schijf zowel een Dolby- als een DTS-soundtrack, dan kan je ze uiteraard allebei rippen, maar daarmee verspil je onnodig veel ruimte. DTS biedt meestal een betere audiokwaliteit, maar het bestand is iets groter. Dolby Digital wordt door veel meer spelers ondersteund, maar boet licht in aan kwaliteit.

Welke soundtrack je ript hangt dus alweer af van je uiteindelijke doeleinden. Ga je de soundtrack verder comprimeren, kies dan voor de DTS-versie. Gebruik je de oorspronkelijke tracks, kies dan gewoon een versie die je mediaspeler ondersteunt.

4. Hoe maak ik een ISO-bestand van mijn dvd’s?
Wie toch een volledige kopie van zijn dvd’s wil bewaren, inclusief alle menu’s en extra’s, kan de inhoud van een schijfje in een ‘image’ gieten. Er wordt dan een exacte kopie van de hele schijf weggeschreven in één ‘.iso’-bestand.

De gratis versie van DVDFab kan weliswaar de volledige dvd rippen, maar plaatst die in een dvd-folderstructuur. Met een programma zoals ImgBurn maak je een ISO van die folders. Selecteer Create Image from files/folders en selecteer de folder die DVDFab Decrypter aanmaakte met de naam van je film. Klaar.

Wil je toch in één stap werken, dan kan je overwegen om de betalende versie van DVDFab DVD Copy aan te schaffen. Oudere software zoals het gekende DVD Decrypter kan dit ook, maar die is soms niet opgewassen tegen de nieuwere kopieerbeveiligingen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.