Beeld

Voetbal en grote tv’s bij Sharp op IFA

33 miljoen pixels: daar pakt Sharp mee uit op IFA. Daarnaast zien we bij de fabrikant steeds grotere schermen en niet te vergeten, ‘Great Football on Big Screens’.

Sharp is de uitvinder van de lcd-tv, en dat zullen we geweten hebben. Lcd-tv’s hebben tegenwoordig een marktaandeel van meer dan 70 procent – eerlijk gezegd hadden we verwacht dat het nog meer was – wat tot indrukwekkende verkoopsprognoses leidt. Het ziet er immers naar uit dat dit jaar alleen al zo’n 200 miljoen lcd-tv’s zullen verkocht worden. Indrukwekkend.
 

Focus op (heel) grote tv’s
Sharp heeft specifieke plannen voor dit segment. Op IFA verklaarde het merk dat het zinnens is om zich enerzijds toe te leggen op de grotere lcd-schermen – Sharp lanceerde eerder al een 65-inch (165 cm) exemplaar – en anderzijds op mobiele toepassingen voor lcd-techniek. Daarnaast wil Sharp uiteraard ook de gewone schermformaten – van 26 inch (66 cm) tot 46 inch (116 cm) – blijven produceren.

Volgens Hiroshi Sasaoka – de CEO van Sharp Electronics Europe – geeft marktonderzoek aan dat met name schermen in een formaat van 50 inch en groter steeds populairder zullen worden. Sharp voorspelt dat de markt voor schermen van 50 inch en meer in de VS zal groeien tot 6 miljoen stuks dit jaar, terwijl er in Europa een verkoop van 3 miljoen stuks voorzien wordt.

Niet onverwacht dus dat Sharp op IFA nieuwe 60-inch en 70-inch Aquos lcd-tv’s voorstelt.. De Aquos LE830E geeft zowel 2D- als 3D-beelden weer en biedt toegang tot niet minder dan 70 widgets. De verbeterde Quattron-technologie – waarbij het klassieke RGB-kleurenpatroon wordt aangevuld met een vierde kleur, namelijk geel – moet voor een optimale beeldkwaliteit zorgen.

Ook aardig om weten: Sharp wordt één van de UEFA Euro 2012 Eurotop voetbalsponsors. Vandaar de op de IFA gelanceerde slogan ‘Great Football on Big Screens’.

Sharp lanceert Aquos Wireless Lifestyle televisie
Een tv met een ingewerkt handvat die een draadloos HDMI-signaal ontvangt vanaf een settopbox: dat is wat Sharp verstaat ondere Aquos Wireless Lifestyle-televisie. De technologie laat je toe om eender welke beeldbron aan de settopbox te koppelen – hij beschikt over vier HDMI-ingangen – en deze overal in de woning of in de tuin te bekijken.

De tv is uitgerust met UV2A-technologie, LED-achtergrondverlichting en 100 Hz-technologie. Prettig is ook dat er een CI+-slot op het apparaat zit en dat er niet minder dan drie tv-tuners aanwezig zijn. Je kan zelfs een harde schijf aan het toestel koppelen om tv-uitzendingen op te nemen.

De Aquos Net+ functie ten slotte, biedt toegang tot meer dan 70 internet-apps.

,

Nieuwe alles-in-één hifisystemen
De DK-KP80PH is een compact lifestyle hifisysteem dat een cd-mechanisme verbergt onder een fraai schuifdeurtje, terwijl bovenop een iPod of een iPhone kan worden ingeprikt. Je kan ook muziek weergeven vanaf een iPad, maar die moet je dan wel nog even in het meegeleverde docking station plaatsen.

De breedbandluidsprekers en het 50 watt versterkervermogen moeten een uitgebalanceerd geluid garanderen. Een FM/AM-tuner met 40 voorkeuzezenders rond het geheel af. De DK-KP80PH zou vanaf oktober in de winkels moeten staan en zou 199 euro moeten gaan kosten.

Het grootste verschil tussen de hierboven genoemde DK-KP80PH en de XL-HF201, die we eerder al aan de tand voelden op deze website, is dat deze laatste wat meer klassieke looks heeft en met twee afzonderlijke luidsprekers geleverd wordt. Het gaat om 2-weg ontwerpen met een dometweeter voor het hoog en een traditionele conusluidspreker voor het laag en het mid.

Het XL-HF201-systeem heeft een cd-lezer aan boord en ook hier kan je je iPod of iPhone bovenop kwijt, terwijl de iPad opnieuw in een apart dockingstation moet geplaatst worden. De XL-HF201 kost 249 euro.
 


Pixelmonster

Omdat ze bij Sharp kennelijk van mening zijn dat je nooit genoeg pixels kan hebben, tonen ze op de IFA een prototype van een zogenaamd Super Hi-Vision-scherm. Een alternatieve benaming hiervoor is UHDTV, of Ultra High Definition Television.

Dit ‘next generation’ toestel telt zomaar eventjes 33 miljoen pixels. Dat vertaalt zich in een resolutie van 7.680 x 4.320 pixels, zestien keer zo veel als de high definition tv’s die we vandaag kennen.

Het apparaat is voorlopig ‘8K4K’ gedoopt, in navolging van zijn voorloper, de 4K2K. Dat laatste scherm is al verkrijgbaar en heeft een resolutie van 8,8 miljoen pixels – 4.096 x 2.160 pixels, oftewel vier keer de resolutie van de HDTV-standaard.

De 4K2K heeft een schermdiameter van 162 centimeter. Het 8K4K model doet er nog een schepje bovenop met een diameter van 216 centimeter.


Minisoundbars

De HT-SL50 soundbar – opvallend (of net niet) door zijn extreem compacte vormfactor – is al op de markt, maar zijn grotere broertje – de HT-SL70 – is nieuw.

Ook hier weer die zeer compacte uitvoering, al is de HT-SL70 wel wat breder dan de HT-SL50, waardoor hij ook onder de wat grotere schermen beter tot zijn recht komt.

Uniek is ook dat je de soundbar uit elkaar kunt halen, zodat je de twee delen nu links en rechts van je scherm kan positioneren.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.