Met Spotify Premium stream je muziek in quasi cd-kwaliteit (320 Kbps) naar je stereo- of surroundsysteem, zelfs in de woonkamer. Deze toestellen zorgen daarbij voor een meerwaarde.
,
Je HTPC of desktop kan een leuke toevoeging zijn voor je muziekinstallatie, maar dan moet hij wel aan twee voorwaarden voldoen: hij moet stil zijn én over een degelijke geluidsoplossing beschikken. In die optiek is deze Asus Xonar Essence STX een mooie toevoeging voor je pc.
Deze Asus onderscheidt zich op verschillende manieren van de mindere goden in dit segment, zowel qua opbouw als componenten. Zo haalt de STX z'n stroom rechtstreeks bij de voeding van je pc, en zitten de analoge circuits op de geluidskaart netjes afgeschermd verstopt.
Daarnaast heeft hij een behoorlijk mooie DAC aan boord en omvat een degelijke hoofdtelefoonversterker. De wisselbare op-amps zijn een leuk toemaatje voor wie het geluid naar eigen smaak wil tweaken.
Met een stereo interlink sluit je de geluidsuitgang van de Xonar Essence STX eenvoudig aan op je muziekinstallatie.
Prijs: ongeveer 200 euro
Meer informatie: Asus
,
Losse DAC's winnen de laatste jaren enorm aan populariteit in het audiowereldje, en de opkomst van streaming audio is daar beslist niet vreemd aan. Een mooie DAC – kort voor digitaal-analoog omzetter – kan de geluidskwaliteit van zo'n muziekstream immers een stevig duwtje in de rug geven.
De nieuwe V-DAC II van het Britse Musical Fidelity is daar een mooi voorbeeld van. Dit kleine bakje heeft verschillende digitale aansluitingen aan boord: een USB-aansluiting (waarmee het eigenlijk een externe geluidskaart wordt) en twee klassieke digitale aansluitingen (optisch en coaxiaal). Je kan de V-DAC II dus net zo goed tussen je oude cd-speler en versterker hangen als tussen een computer en stereoketen.
Ondanks het opvallend bescheiden prijskaartje heeft de compacte V-DAC II enkele leuke audiofiele snufjes aan boord: een mooie chip, upsampling (24bit/192kHz) en zelfs een asynchrone USB-aansluiting. Dankzij die laatste is de V-DAC niet afhankelijk van het door de computer geklokte signaal, maar gaat hij het signaal zelf herklokken voor hij het omzet – een efficiënte manier om komaf te maken met jitter.
Prijs: 249 euro
Meer informatie: Musical Fidelity
,
Wie de computer liever achterlaat op z'n werkplek, kan bij een groeiend aantal fabrikanten terecht voor muziekspelers met een geïntegreerde ontvangst van muziekdiensten zoals Spotify.
Deze Squeezebox Radio zet dat fijntjes in de verf. Bij de talrijke plug-ins die Logitech beschikbaar stelt voor de Squeezebox-lijn, zit sinds kort immers ook een officiële toepassing voor Spotify.
Dankzij de nieuwe plug-in kan deze draagbare muziekstreamer niet alleen draadloos muziek van je netwerk en internetradiozenders plukken, maar ook van je Spotify Premium-account, In combinatie met de ingebouwde accu van de Squeezebox Radio, betekent dit dat je komende zomer zelfs in de tuin, keuken of op hotel van Spotify kan genieten.
Om de plug-in na installatie in gebruik te nemen, surf je naar Spotify.com en klik je rechtsboven op je naam. Je klikt vervolgens op 'Profiel Bewerken', waarna je met een klik op 'Stel een wachtwoord voor je toestellen in' een wachtwoord op maat van de Squeezebox laat genereren. Dat wordt dan in een e-mail naar je opgestuurd. Dat kon toch net iets eenvoudiger, denken we dan.
Prijs: 179 euro
Meer informatie: Logitech
,
Wanneer we het over streaming audio hebben, kunnen we natuurlijk niet aan Sonos voorbij. In het aanbod van deze fabrikant vind je verschillende systemen die muziek van je thuisnetwerk en het internet plukken, om ze daarna te verspreiden doorheen je hele huis. Hét sterke punt van Sonos zit 'm immers in de multiroomaanpak: door extra Sonos-toestellen toe te voegen, kan je werkelijk alle kamers in huis van muziek voorzien.
Ook Sonos heeft Spotify sinds kort toegevoegd aan zijn systemen, zodat je zowel met de alles-in-één toestellen uit de Play-reeks als de losse toestellen uit de Connect-serie met Spotify aan de slag kan. Handig!
De werkwijze om in te loggen bij Spotify is identiek aan die voor de Squeezebox-systemen van Logitech.
Prijs: vanaf 299 euro
Meer informatie: Sonos
,
Onkyo voorziet z'n AV-receivers jaar na jaar van meer features. Niet alleen de toppers profiteren daarvan, maar ook vriendelijk geprijsde toestellen zoals deze TX-NR609 groeien daarmee uit tot een echte hoeksteen in je multimediabeleving.
Naast alle denkbare features om het maximale uit je beeld- en geluidsbronnen te halen, is ook het netwerkluik niet onbelangrijk voor de huidige lichting Onkyo's. Het is dus niet zo'n grote verrassing dat de fabrikant nu ook toegang tot Spotify aan dat indrukwekkende lijstje extra's toevoegde.
Dat maakt deze machine nog indrukwekkender dan ze al was toen we ze in detail bekeken (en beluisterden) bij onze test.
Prijs: 599 euro
Meer informatie: Onkyo