Geluid

Veel av-receiver voor weinig geld bij Denon

Met de AVR-1612 en AVR-1312 brengt Denon twee nieuwe AV-receivers op de markt met een prijskaartje van minder dan 500 euro. Op basis van hun design en features zou je hen die betrekkelijk lage prijs echter niet meteen aangeven.
 

De AVR-1312 en AVR-1612 zijn gebaseerd op de av-producten van Denon die vorig jaar verschillende bekroningen in de wacht sleepten. In het aanbod van de fabrikant vertolken ze dan wel een rol als instapmodel, dat wil niet zeggen dat Denon zuinig omsprong met features: er zijn nog meer slimme technologieën aan boord dan vorig jaar.

Er staan vier HDMI-ingangen en één HDMI-uitgang ter beschikking, die net zoals bij de 2010-modellen over 3D pass-through beschikken. Daardoor zijn ze compatibel zijn met 3D-bronnen en -televisies. En natuurlijk is ondersteuning voor HD-geluidsformaten zoals Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio eveneens van de partij.

Meer gebruiksgemak
Voor 2011 besteedde Denon extra aandacht aan het gebruikersgemak en een superieure geluidskwaliteit.

Zo beschikken beide toestellen over een volwaardige GUI (grafische gebruikersinterface) die semitransparant over het HDMI-beeld wordt gelegd. De vier ‘Quick Select’-toetsen op het frontpaneel en de remote zorgen dan weer voor een directe toegang tot de meest gebruikte video- en muziekbronnen of surroundinstellingen, waarbij handige icoontjes het eenvoudiger maken om de juiste toetsen te herkennen.

Voor een makkelijke installatie is nu ook een slimme ‘Setup Wizard’ voorzien bij de AVR-1612, met Audyssey MultEQ room equalising en en Dynamic Volume-technologie.

Betere geluidskwaliteit
Op geluidstechnisch vlak is het gebruik van discreet opgebouwde eindversterkers in beide toestellen misschien nog het meest opvallend. Bij de AVR-1312 levert elk kanaal 110 watt, terwijl de AVR-1612 een output van vijf keer 120 watt belooft. Met het oog op een optimale weergave besteedde Denon specifieke aandacht aan korte signaalwegen (‘Minimal Signal Path’) en een trillingsvrije constructie.

Digitale muziekbestanden zoals mp3’s zouden dankzij de ‘Compressed Audio Restorer’-functie opnieuw tot leven worden gebracht. De AVR-1612 heeft verder ook nog een USB-ingang op het voorpaneel, waarop een iPod of iPhone digitaal kan aangesloten worden.

Beide nieuwkomers zijn vanaf nu leverbaar bij de erkende Denon-dealers. De adviesprijs van de AVR-1312 bedraagt 399 euro, voor zijn grotere broer betaal je 499 euro.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.