Geluid

Umac HD belooft échte 5.1-ervaring

‘Umac HD’ is een nieuwe, Belgische masteringtechniek die authentiek surroundgeluid belooft te leveren op basis van de meest uiteenlopende geluidstracks.

Het opzet achter de nieuwe ‘Real Surround 5.1’-technologie Umac HD is eenvoudig: authentiek surroundgeluid leveren in de huiskamer. Wat vandaag door de speakers van een 5.1-set klinkt, is in de meeste gevallen immers geen volwaardig meerkanaalsgeluid. Althans, dat claimt de High Multimedia Group, een groep Belgische masteringingenieurs die achter de nieuwe surroundtechnologie zit.

Met Umac HD beloven ze een aanzienlijk betere surroundervaring te bieden dan met de huidige courante surroundformaten het geval is. Het verschil in geluidskwaliteit zou onmiskenbaar zijn.

Enorm potentieel aan materiaal
De nieuwe technologie is in staat om van elke geluidstrack – dus ook in stereo of zelfs in mono – een volwaardige meerkanaalstrack te maken, zowel voor tv-programma’s, films als muziek. Dat betekent dat er een enorm potentieel aan brontracks beschikbaar is voor een Umac HD-behandeling naar ‘volwaardig’ surroundgeluid.

Umac HD gaat daarbij een stap verder dan de reguliere Dolby Digital-content die op dit moment de klok slaat in de huiskamer.  Bij Umac HD-tracks worden de surroundspeakers niet louter gebruikt voor geluidseffecten, maar krijgen ze een volwaardige rol in de meerkanaalservaring. Dat moet voor een luisterervaring  zorgen die door de gemiddelde beluisteraar als minder vermoeiend, realistischer en natuurlijker wordt opgevat, met meer ruimte en diepte in het geluid.

Daarnaast belooft Umac HD voor een ruimere ‘sweet spot’ te zorgen, de luisterpositie waarop het geluid als optimaal wordt ervaren. Dat betekent niet alleen dat meer mensen in dezelfde ruimte van perfect geluid kunnen genieten, maar dat er ook wordt gecompenseerd voor de vaak slechte plaatsing van de achterste luidsprekers in een surroundopstelling. Ideaal voor de doorsnee huiskamer, zo lijkt het.

Binnenkort op tv?
Als het aan de High Multimedia Group ligt kunnen we binnenkort ook echt van Umac HD-geluid genieten in de huiskamer. De groep zou momenteel  immers in gesprek zijn met enkele Belgische kabelmaatschappijen voor het toepassen van de techniek., waarvoor intussen ook een patentaanvraag is ingediend.

Wie zelf al een voorproefje wil van het potentieel dat Umac HD te bieden heeft, kan daarvoor terecht op de Umac HD-website.Hou wel in het achterhoofd dat je een computer met 5.1-geluidskaart en een 5.1-surroundset nodig hebt om de tracks vanaf deze website te streamen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.