Geluid

Twee nieuwe blikvangers bij Naim


Met de SuperUniti all-in-one en de ND5 XS netwerkspeler presenteert de Britse hifispecialist Naim twee fraaie toestellen voor liefhebbers van het betere geluid.

Naim mag dan wel een klassieke naam zijn in hifimiddens, maar onder de onopvallende behuizingen van de toestellen gaat al een hele tijd fraaie technologie schuil die inspeelt op de laatste trends in audioland. Een hoogwaardige geluidskwaliteit staat daarbij gelukkig nog steeds centraal.

Met de nieuwe SuperUniti en ND5 XS gaat Naim nu voort op de reeds eerder ingeslagen weg.

ND5 XS
Wat streaming audio betreft vult Naim al een tijd lang een voortrekkersrol in. Met hard-disk spelers en servers zoals de HDX en UnitiServe (beide beschikbaar met een snelle en stille SSD-schijf) en de NDX netwerkspeler was het aanbod voor liefhebbers van digitaal opgeslagen muziek al uitgebreid te noemen, maar een meer instapgerichte oplossing ontbrak voorlopig nog.

Daarin komt nu verandering met de ND5 XS, een netwerkspeler die plaatsneemt in de populaire XS-reeks van de Britse fabrikant. Net zoals de overige componenten in deze lijn zit de ND5 XS in een slimline behuizing, maar in dat dunne chassis gaan alle features schuil die je van een audiostreamer verwacht: UPnP streaming (WAV, FLAC, AIFF, AAC, WMA, Ogg Vorbis en MP3), internet radio (vTuner) én een usb-aansluiting die toelaat om een digitaal signaal af te tappen van Apple-spelers. Optioneel kan er ook nog een DAB/FM-radiotuner toegevoegd worden aan de ND5 XS.

Opvallend is dat de ND5 XS Naims allereerste netwerkspeler is die ondersteuning biedt aan 24bit/192kHz muziekbestanden en gapless playback biedt. Daarmee behoren vervelende pauzes tussen verschillende tracks van live-opnames meteen tot het verleden.

Zoals je mag verwachten bij een nieuw component van Naim, is de ND5 XS optioneel te voorzien van een XPS of 555PS voeding. Naim heeft zelfs aangekondigd dat de XPS voeding ook verkrijgbaar zal worden in de slimline behuizing zodat hij volledig aansluit bij de andere XS-producten.

Wie komend weekend naar de New Music Show in Brussel trekt kan de ND5 XS alvast in levende lijve bewonderen, en ook op de Nederlandse AV-NU beurs (21, 22 en 23 oktober te Utrecht) is Naim-importeur Latham Audio present met de nieuwkomer. De adviesprijs van de ND5 XS zou ongeveer 2.500 euro gaan bedragen.

,

SuperUniti: de ultieme all-in-one?
Een andere nieuwigheid die op de New Music Hifi Show z'n Belgisch debuut maakt, is de SuperUniti. De SuperUniti is inmiddels het derde toestel in Naims Uniti-reeks, een serie hoogwaardige all-in-one's waarin de SuperUniti helemaal bovenaan komt te staan.

De functies en mogelijkheden deelt de SuperUniti met de compacte UnitiQute die in FWD Magazine 36 een vijfsterrenscore haalde, maar heeft heel wat meer longinhoud. In het chassis gaat immers een tweemaal tachtig watt krachtige stereoversterker schuil, aangevuld met een muziekstreamer die raad weet met high-res muziekbestanden tot 24bit/192KHz en een resem digitale ingangen voor randapparaten zoals een settopbox of Blu-ray-speler.

Net als bij de UnitiQute kunnen liefhebbers van Apple-toestellen hun muziekspeler of telefoon digitaal verbinden met deze Naim. Daarnaast laat het toestel zich ook bedienen met de fraaie n-Stream app van Naim, die gratis beschikbaar is voor iOS-toestellen.

Daarmee lijkt de SuperUniti zich aan te kondigen als een ideale oplossing voor muziekliefhebbers die de apparatuur in huis zo minimaal mogelijk willen houden, zonder toegevingen te doen naar de weergavekwaliteit. De adviesprijs van de SuperUniti is voorlopig nog niet bekend.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.