Redactie

Treme

Zal David Simon ooit nog beter doen dan zijn sociologische huzarenstuk The Wire? Ach, hou op: laat ons niet in het verleden blijven hangen, en eens kijken waar de man ondertussen mee bezig is geweest. Dat loopt vanaf vandaag in herhaling op Acht, in afwachting van het in januari beginnende tweede seizoen.


Voor Treme verlieten Simon en de rest van de crew achter The Wire de troosteloze achterbuurten van Baltimore voor een zo mogelijk nog triester decor: de wijk Treme, New Orleans, volgens de overlevering de bakermat van de jazz, maar nu vooral verworden tot een ruïne na de verwoestende passage van de orkaan Katrina.

Er zit opnieuw heel wat straatwijsheid in Treme, en de sociale machinaties achter wat er gebeurt worden met een scherpe scalpel gedissecteerd: zo kennen we de gasten achter The Wire weer. Maar de boodschap achter Treme is veel positiever dan het drugstableau waarmee Simon beroemd werd. Het gaat hier niet over een verloren generatie, maar om de wederopbouw van een stad en de morele veerkracht van haar inwoners.

Heel wat acteurs uit The Wire duiken ook hier weer op: je ziet onder meer Wendell Pierce (Bunk!) en Clarke Peters (Lester Freamon). Maar de show wordt toch een beetje gestolen door John Goodman, als een universiteitsprofessor die via YouTube optreedt als chroniqueur van de wederopbouw van een stad. De tweede ster is de voor deze locatie onontbeerlijke jazzmuziek, waarvoor je ook gastoptredens van Elvis Costello en Kermit Ruffins krijgt geserveerd.

Zaterdag 22 oktober op Acht om 22u00

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.