Mobile

Tablets overheersen op CES

Wie in de markt is voor een tablet, kan in 2011 z’n plezier niet op. Een resem nieuwe uitdagers neemt Apple’s iPad in het vizier.

Op de CES in Las Vegas viel er tot nu toe niet alleen heel wat 3D-nieuws te rapen. Vooral het aantal aankondigingen van nieuwe tablets swingt onderhand de pan uit, waarbij met name de tablets die gebruikmaken van Androids nieuwe besturingssysteem ‘Honeycomb’ (Android 3.0) heel wat buzz genereren op de beursvloer. Honeycomb is immers de eerste versie van Android die ontworpen werd met tablets in het achterhoofd.

Dat zorgt meteen voor een trendbreuk met de schaarse Android-gebaseerde tablets die tot nu toe op de markt kwamen – we denken dan met name aan de Galaxy Tab van Samsung en de Internet Tablets van Archos. Die deden het tot nu toe met Froyo, momenteel de meest courante versie van Google’s ‘open’ besturingssysteem dat tot nu toe eigenlijk op smartphones afgestemd was.

Dat Honeycomb best indrukwekkende mogelijkheden biedt op een tablet, bewees Motorola bij de presentatie van de Xoom. Die heeft een touchscreen van 10,1 inch (25,6 centimeter), waarmee hij exact even groot is als Apple’s iPad. Op de voor- en achterzijde prijkt er een camera, en in tegenstelling tot de iPad is er ondersteuning voor Flash video’s – iets wat bij de iPad niet het geval is en bij het bekijken van webpagina’s roet in het eten kan strooien. Op de onderstaande video krijg je alvast een aardig voorproefje van de Xoom en Honeycomb.
 


,

Bij Asus stonden er maar liefst vier nieuwe tablets in de schijnwerpers: drie van de vier toestellen (worden aangedreven door Honeycomb en zullen in de komende maanden verkrijgbaar zijn; nummer vier is een tablet met Windows 7 als besturingssysteem.

De Eee Pad MeMO is een 7-inch tablet die vanaf juni verkrijgbaar wordt; de Transformer (met een 10-inch scherm) zou reeds in april z’n opwachting maken – compleet met docking station met toetsenbord. De Slider is vergelijkbaar met de Transformer, maar vervangt het docking station door een geïntegreerd uitschuifbaar toetsenbord. Die laatste zou vanaf mei beschikbaar worden. Reken voor deze toestellen op een prijskaartje dat varieert tussen 399 en 699 dollar.

Daarnaast haalden onder meer ook Toshiba, LG en Acer het doek van enkele Android 3.0-tablets. Andere fabrikanten kondigden dan weer toestellen aan die draaien op een oudere versie van Android (zoals bij Dell, NEC en Onkyo) of lieten nog even in het midden over welke Android-versie hun toestellen zullen beschikken (onder meer bij Panasonic en Lenovo).

Windows-tablets
De vierde tablet van Asus – de Eee Slate EP121 – brengt ons meteen bij de Windows-gebaseerde tablets. Die maken geen gebruik van een ‘speciale’ versie van MS Windows, maar krijgen wel een door de hardwarefabrikant ontworpen laag mee die voor de bediening van het toestel instaat.

In het geval van Asus z’n Eee Slate is dat Windows 7 Home Premium, dat op een 12-inch scherm z’n ding mag doen. Binnenin de Slate maken een Intel Core i5-processor en een SSD-schijf van 64 GB het mooie weer. Vanaf januari zou de Asus Tablet al te koop worden aangeboden, met een verwachte prijs van zo’n 1.000 dollar.

Ook bij Fujitsu, Onkyo en ExoPC vallen Windows-tablets te verwachten in 2011.

,

RIM’s Playbook krijgt vaste vorm
De langverwachte tablet van Blackberry-fabrikant RIM (Research In Motion) – de Playbook – begint ook stilaan vaste vorm te krijgen. RIM maakt hiervoor gebruik van een besturingssysteem dat ontwikkeld werd door QNX, dat vorig jaar door RIM verworven werd.

Op de CES kan het publiek alvast kennismaken met een bijna-productierijpe versie van het 7-inch tablet. De eerste toestellen zouden in het eerste kwartaal van 2011 de winkels bereiken.

 

Geen Apple-nieuws op CES
Wie op de CES nieuws verwacht over een vernieuwde versie van de iPad komt bedrogen uit. Traditiegetrouw ontbreekt Apple ook dit jaar op de CES, al gonst het al enige tijd van de geruchten rond een nieuwe iPad. Algemeen wordt verwacht dat Apple daar binnenkort meer over zal vertellen op een eigen evenement.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.