Redactie

Speed

Jan De Bont reisde begin jaren ’80 naar Hollywood, waar hij meteen redelijk grote naam maakte als hoofdcameraman (Director of Photography heet dat mooi), en na een paar samenwerkingen met zijn maatje Paul Verhoeven (ze maakten onder meer Flesh & Blood en Basic Instinct samen) ook wel eens in het regisseurszitje wilde plaatsnemen.


Dat ging niet helemaal van een leien dakje: sommige van zijn films werden grote flops, en hij regisseert al niet meer sinds het anders niet onverdienstelijke Tomb Raider: The Cradle of Life uit 2003. Maar met Speed, uit 1994, was hij wél goed bezig.

De anders nogal tengere Keanu Reeves maakte zichzelf helemaal buff voor deze prent, waarin hij een flik speelt die het plan van een wel erg vindingrijke terrorist (wijlen Dennis Hopper) moet zien te verijdelen: een lijnbus in Los Angeles werd door de booswicht uitgerust met explosieven, die tot ontploffing komen als het tuig onder een bepaalde snelheid komt. En dan durf jij over files te klagen! Onderweg blijkt natuurlijk ook de nodige love interest aan boord te zitten, in de persoon van de vandaag nog steeds bijzonder aaibare Sandra Bullock.

De Bont maakte met Speed een prent die als een soort zwanenzang van de action era mag worden beschouwd: ook na deze film kwamen er nog prenten met explosies die het hele zwerk deden oplichten, maar ze haalden nooit meer het adrenaline- en testosteronniveau van de klassiekers uit de jaren ’80 en de vroege jaren ’90.

Dinsdag 11 oktober op 2BE om 20u40

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.