Redactie

Shine A Light

Nu de prachtige sprookjesfilm Hugo in de zalen loopt, weten we het wel zeker: Martin Scorsese heeft het oud zot gekregen, en hij mag het houden ook! De eerste oprisping van Scorseses mafkezerij zagen we al in 2008, toen hij de Rolling Stones volgde tijdens een concert in het Beacon Theatre in New York, en daar aan het einde van het optreden deze beklijvende documentaire over maakte.

Scorsese deed er wel een Leni Riefenstahltje mee: negen ervaren cameramensen (directors of photography heet dat in het boeventaaltje van Hollywood) werden in dienst genomen om het concert vanuit alle hoeken te capteren, zodat de cineast er in de montagekamer zijn kenmerkende vaart in kon zetten.

Shine A Light is overigens ook weer niet zo’n atypisch Scorsesevoer als je denkt. De fascinatie van de cineast voor mannen die voor een leven op de middenberm van de maatschappij leven gaat breder dan zijn voorliefde voor gangsters en straatboeven, en rock ‘n’ roll heeft altijd al een belangrijke rol gespeeld in de man zijn oeuvre: zie bijvoorbeeld de soundtrack van Goodfellas.

Donderdag 29 december op Canvas om 22u50

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.