Beeld

Samsung NX200 gaat voor Full HD

Samsungs nieuwste systeemcamera combineert een 20-megapixelsensor met slimme, verwisselbare lenzen en de mogelijkheid om te filmen in Full HD-video.

Bij de digitale fototoestellen wint een relatief nieuwe categorie snel aan populariteit: systeemcamera’s. Ze slaan de brug tussen handige compactcamera’s en veelzijdige spiegelreflexcamera’s. De Samsung NX200 lijkt de voordelen van beide toestelsoorten te combineren: een lichtgevoelige 20,3-megapixelsensor, verwisselbare lenzen met i-Function, een snelle Advanced Auto Focus én een compacte lichtgewicht body.

In de Samsung NX200 vinden we een APS-C-sensor – eentje van het formaat dat je ook vindt in grotere SLR-camera’s – met 20,3 miljoen pixels. Dat is bijna 6 miljoen pixels meer dan bij zijn voorganger, de NX 100. Belangrijker is dat de sensor ook lichtgevoeliger zou zijn én hoge ISO-waarden (tot 12.800 ISO) zou toelaten zonder storende ruis. Daardoor zou de NX200 ook mooie beelden moeten opleveren in minder gunstige lichtomstandigheden. Een voordeel waarmee vroeger enkel SLR-camera’s konden uitpakken.

Slimme lenzen
Ook de reactiesnelheid was zo’n typisch voordeel van de spiegelreflexcamera. Op de NX200 combineert Samsung haar 100ms Advanced Auto Focus-systeem met Fast Boot en een burstmodus waarmee je zeven beelden per seconde kan maken.

Het i-Function-lenzensysteem wordt behouden, maar krijgt de toevoeging 2.0 achter zijn naam. Op de lens vind je een i-Function-knop waarmee je bepaalde functie-instellingen oproept. Daarna kan je met een draairing op diezelfde lens de instellingen wijzigen. Denk aan klassiekers als sluitertijd, diafragma, witbalans of ISO, maar je kan ook zes verschillende Smart Filters toepassen en de intelli-zoom bedienen van op de lens van de NX200.

Full HD-video
Last but not least: de Samsung NX200 biedt de mogelijkheid om filmbeelden te maken met Full HD-resolutie (1.920×1.080/30p (H.264)) en stereogeluid. Omdat je de camera kan voorzien van verschillende lenzen, krijg je zo ook mogelijkheden van professionele filmcamera’s in handen.

Beelden met een beperkte scherptediepte zijn immers moeilijk te maken met een standaard consumentencamcorder, maar kunnen wel gerealiseerd worden met een systeemcamera als de Samsung NX200 in combinatie met bijvoorbeeld een 85mm portretlens.

De Samsung NX200 is vanaf oktober verkrijgbaar en krijgt een adviesprijs mee van 849 euro, inclusief 18-55mm lens (F3.5-5.6 OIS).

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.