Redactie

Review: Twonky Mobile voor Android

Twonky geniet al een hele poos bekendheid als een prima mediaserver. Handig als je bijvoorbeeld films die op een computer in je thuisnetwerk geparkeerd staan wil tonen op de tv in de woonkamer. Maar daar hoeft het niet bij te blijven.

Met Twonky Mobile betrek je ook je telefoon of tablet in je mediacollectie, inclusief de bediening ervan. De Android-versie van deze app is – in tegenstelling tot de iOS-versie ervan – volledig gratis beschikbaar in de Android Market. Althans, nog even: vanaf 20 mei betaal je er immers 2,99 US dollar voor.

Maar wat heeft Twonky Mobile eigenlijk zoal te bieden?

,

Eenvoudig gezegd vertolkt Twonky Mobile drie rollen: het brengt mediabestanden van je telefoon naar UPnP-compatibele spelers in je netwerk, het haalt mediabestanden van netwerkbronnen naar je telefoon én het fungeert als remote voor je netwerktoestellen.

Vooral die laatste feature is interessant, met name als je over een netwerkspeler beschikt die geen al te beste remote of display heeft. Je telefoon of tablet biedt dan alle informatie en navigatiemogelijkheden die je nodig hebt, terwijl je niet langer je zetel uit hoeft te komen om informatie af te lezen die op het display van pakweg je audiostreamer voorbijkomt.

Ook leuk is de mogelijkheid om media vanaf internet naar netwerkspelers te ‘beamen’. Die optie duikt op het scherm van je telefoon op zodra je een mediabestand aanklikt dat afspeelbaar is via Twonky, en dat zijn er heel wat. Maak gebruik van die optie, en de video verschijnt gewoon op het scherm van de actieve speler die je aangeduid hebt.

,

De ingebruikname is eenvoudig: zodra je de app start maakt Twonky een verbinding met je Wi-Fi-netwerk. Twonky doorzoekt het automatisch op UPnP- en DLNA-compatibele toestellen, en biedt ze aan in een lijst waarin je de bron en speler kan aanduiden door er simpelweg op te klikken.

Je bent ook niet verplicht om je hele mediacollectie via Twonky Mobile te delen: bij de start kan je simpelweg aanvinken of je dan wel muziek, foto’s of video’s wil delen – een beslissing die je nadien overigens makkelijk kan bijsturen. Wil je van bron of speler switchen, dan volstaat het om even het menu op te roepen en het gewenste toestel aan te vinken. Eenvoud troef dus.

De download is ongeveer 5,8 MB groot, maar hou er wel rekening mee dat ze behoorlijk wat opslagruimte opsnoept. Op de HTC Desire die we voor deze test gebruiken is de app goed voor zo’n 11,7 MB, inclusief gegevens. En helaas kan de app niet zomaar naar de SD-kaart van je toestel worden verplaatst.

,

We zijn intussen enkele weken aan de slag met Twonky Mobile, en in die periode wist de app een prima indruk na te laten. Ze werkt stabiel en snel (al kunnen grote mediacollecties soms voor vertragingen zorgen), zit logisch in elkaar en kan overweg met een indrukwekkend grote collectie toestellen. Een (allesbehalve volledige) lijst vind je op de website van Twonky.

Door je mediacollectie navigeren gaat natuurlijk snel en overzichtelijk op een touchscreen – zeker op een tablet met een wat groter scherm – en dat blijkt ook bij Twonky Mobile goed uit te pakken. Zelfs uit lange lijsten haal je makkelijk de gewenste items tevoorschijn.

Geavanceerde zoekfuncties ontbreken spijtig genoeg – vooral een minpuntje bij grote mediacollecties die niet opgedeeld zijn in submappen – maar dankzij de vlotte werkingssnelheid is dat niet echt een onoverkomelijk probleem. Althans, als de prestaties van je draadloos netwerk en de daarop aangesloten toestellen geen roet in het eten strooien.

Gelukkig is er wel een mogelijkheid om in Twonky Mobile afspeellijsten aan te leggen. Een ander pluspunt is dat de app ook niet de hele tijd op de voorgrond hoeft te staan terwijl bestanden worden afgespeeld. Je kan dus gewoon een telefoontje beantwoorden of je mails lezen zonder de stream te onderbreken.

,

Ben je in de eerste plaats op zoek naar een remote applicatie die je helpt bij de navigatie doorheen je collectie mediabestanden, dan is Twonky Mobile zeker een te overwegen alternatief voor de klassieke remote die vaak bij goedkopere netwerkspelers geleverd wordt. Dat merkten we zelf bijvoorbeeld bij een Terratec Noxon A540 audiostreamer en een WD TV Live mediaspeler, die zich beide perfect laten aansturen met Twonky Mobile.

Ben je op zoek naar een app die alle functies van een klassieke remote overneemt, dan kijk je beter even verder – bijvoorbeeld naar merkeigen apps die specifiek voor een toestel ontworpen zijn of naar apps die echt de ambitie hebben om een remote compleet te vervangen.

Waar wij echter het meest van onder de indruk zijn, is het totaalpakket dat Twonky Mobile biedt. De app bundelt een hoop mogelijkheden in een pakket dat niet al te technisch is, stabiel z’n werk doet en bij heel wat toestellen een echte meerwaarde betekent. Een prestatie die gezien mag worden, zoveel is zeker. Moest Twonky er nog meer zoekmogelijkheden aan toevoegen, dan was ze wat ons betreft een score met vijf sterren waard

Probeer het zelf zeker even uit, zouden we zeggen. Tot 20 mei kan het nog gratis.
 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.