Redactie

Review: The Elder Scrolls V – Skyrim


Duik in een episch avontuur dat je als geen ander de vrijheid geeft over wie je bent, hoe je speelt en welke impact je hebt op deze levendigste aller spelwerelden.

Het keizerrijk Tamriel staat aan de rand van de afgrond. De keizer van Skyrim werd vermoord en sinistere bondgenootschappen azen op de troon. In deze onzekere tijden ontwaakt een nog gevaarlijker kwaad. Draken, lang verdwenen gewaand, zijn teruggekeerd naar Tamriel.

De toekomst van Skyrim en van het hele keizerrijk hangt in de waagschaal. Iedereen wacht op de voorspelde komst van de Dragonborn, een held met de kracht van De Stem en de enige die de toorn van de draken kan afwenden. Juist, jij dus.
 


Maak je agenda vrij
Welkom in Skyrim, het noorden van Tamriel en de vijfde game in de befaamde rollenspelreeks The Elder Scrolls. Je hoeft geen veteraan van de voorgaande episodes te zijn om meedogenloos meegesleept te worden in deze rijke, diepe en open spelwereld.

Kies je ras en zet je eerste stap in deze totaalbeleving. Het wordt de eerste van vele, want deze game is goed voor vele tientallen, tot wel honderden uren intens rollenspelplezier. Verken op je eigen tempo de uitgestrekte, levensgevaarlijke bergen en valleien van Skyrim. Ervaar deze spelwereld door de ogen van je personage of over zijn (of haar) schouder.

Elk van de speelbare rassen heeft eigen sterke en minder sterke punten, maar tijdens je avontuur bepaal je zelf hoe deze zich ontwikkelen.
 

,

Carrière maken
Elke actie, volbrachte queeste of verslagen vijand levert je ervaring op. Die gebruik je om je personage één van de in totaal 280 vaardigheden aan te leren of zo te specialiseren dat die volledig op jouw speelstijl aansluit.

In Skyrim ben je wie je speelt. Groei uit tot een machtige magiër, een geduchte krijger, een meesterdief of een zelfgekozen combinatie van al deze carrières en talloze anderen.  Je ziet je personage letterlijk in de speelwereld groeien, elke aanpassing is zichtbaar.

Het enige minpunt daar is dat sommige gevechtsanimaties niet altijd even vlot ogen. Het maakt daarbij niet uit of je ze door de ogen van je personage of over zijn schouder bekijkt.
 


Open wereld
Als je in Skyrim over een besneeuwd dal uitkijkt naar de berg aan de overzijde, weet je dat elke vierkante meter daarvan te verkennen is.

Even geen zin om aan je lotsbestemming te werken, maar nieuwsgierig naar de mogelijke schatten en gevaren die een mysterieuze grot zou kunnen herbergen? Niets houdt je tegen. Gewoon wat jagen en daarna de huiden van je vangst voor wat extra zakgeld verkopen? Daarna diezelfde items van de koper terugstelen zonder dat hij er iets van merkt? Als je vermoedt dat het kan, dan kan het ook in deze game.

Onthoud wel dat de bewoners van Skyrim gepast zullen reageren op jouw nobel of heel wat minder voorbeeldig gedrag.
 

Natuurlijk weet je dat draken, elfen en andere fantasy-wezens niet bestaan, maar geef de ademende spelwereld van The Elder Scrolls V: Skyrim een kwartiertje van je tijd en je gelooft dat je er middenin staat. En zoals de veteranen van deze reeks je uit ervaring kunnen vertellen: dat kwartiertje wordt al snel een uurtje… of honderd.
 


Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.