Redactie

Filmstudio’s willen streamingsites blokkeren


Een trio van organisaties die de film- en tv-industrie vertegenwoordigen stapt in Frankrijk naar het gerecht. Zij eisen dat Google en andere websites streamingsites blokkeren.

De groepen, die honderden videogerelateerde bedrijven zoals Paramount en Sony vertegenwoordigen, willen streamingwebsites blokkeren voor internetgebruikers. Ook moeten de websites verwijderd worden uit zoekmachines.

De Franse Association des Producteurs de Cinéma (APC), een groep die zelf al meer dan 120 bedrijven vertegenwoordigt, strijdt samen met La Fédération Nationale de Distributeurs de Films (FNDF) en het Syndicat de l’Edition Vidéo Numérique (SEVN) voor de baanbrekende wettelijke actie.

Verwijderen uit zoekresultaten
Hun klacht, die als deze succesvol blijkt ook op tientallen andere sites van toepassing kan worden, is voorlopig vooral gericht op het lokaal populaire AlloStreaming, AlloShare, AlloMovies en AlloShowTV. Met deze actie willen APC, FNDF en SEVN vooral de grote namen op het internet aanpakken. Google, Microsoft en Yahoo zouden de streamingsites dan allemaal uit hun zoekmachines moeten verwijderen.

Ook een aantal lokale internetaanbieders zou worden gevraagd hun abonnees de toegang tot bepaalde websites te weigeren.

De klacht is gebaseerd op artikel 336-2 van de intellectueel-eigendomscode. Daarmee kan het hooggerechtshof bijna iedere noodmaatregel toepassen om rechthebbbenden te beschermen. Een uitspraak van het hof volgt op 15 december.

Google onderneemt actie
Het blijkt bovendien dat Google al maatregelen getroffen heeft voor allostreaming.com, alloshowtv.com, alloshare.com en allomovies.com. Wanneer je in Google een van deze domeinnamen intypt, krijg je geen rechtstreekse zoekresultaten. Alle directe links naar de domeinen zijn verwijderd, dus het is wat onduidelijk waarom Google nog bij de klacht betrokken is.

Eerder deze week vroeg een Amerikaanse rechter aan Facebook, Twitter, Google+, Bing, Yahoo en Google om enkele pagina’s die namaakspullen promoten te verwijderen. Die zaak werd aangespannen en gewonnen door modehuis Chanel.

Of Hollywoodstudio’s het Franse voorbeeld zullen volgen en een klacht indienen in de VS moeten we afwachten.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.