Geluid

Review: Samsung HT-BD8200 soundbar

Net als de Philips HTS9140, daagde ook deze Samsung HT-BD8200 enkele weken gelden in ons testlab op in het gezelschap van tien andere soundbars. De volledige vergelijkende test van deze sets lees je in FWD Magazine 33 – het nummer dat nu in de kiosk ligt.

Zoals we in de intro al even aanhaalden, overtuigt deze set meteen met z’n mooie design. Vooral de subwoofer springt in het oog, niet omdat hij opzichtig is maar wel omdat hij er veel duurder uitziet dan hij in werkelijkheid is. Aan de complete set is namelijk een adviesprijs verbonden van 899 euro, inclusief de ingebouwde Blu-ray-speler. En wie een beetje zoekt kan hem zelfs goedkoper op de kop tikken…

We bestuderen de HT-BD8200 nog even verder voor we gaan luisteren, en merken dat Samsung bepaald niet beknibbeld heeft op de aansluitmogelijkheden. We tellen een aansluiting voor een FM-antenne, een optische digitale ingang, LAN, draadloos LAN (optioneel), HDMI (enkel uit), component video, usb, een aux-in en een iPod-aansluiting. De dock die op de iPod-aansluiting past, zit trouwens gewoon standaard mee in de verpakking.

Daarna gaan we meteen aan de slag met de ingebouwde Blu-ray-speler, want deze set opstellen is met de draadloze subwoofer een klusje van slechts een paar minuten, het uitpakken van de doos inbegrepen.

,

Een schijfje in deze soundbar stoppen is een belevenis op zich, want de Blu-ray-speler is quasi onzichtbaar verwerkt in het toestel. Met een druk op de knop schuift het mechanisme langzaam open en kunnen we een disc inbrengen. Het mechanisme gaat langzaam weer dicht, we drukken op de play-toets en gaan relaxed achterover zitten.

Wat we horen, weet ons meteen te bekoren. De balans tussen soundbar en subkast is goed afgeregeld, al kunnen we ons levendig voorstellen dat de filmadept aan de standaardsettings zal willen sleutelen. Voor een sub die prominenter aanwezig is, bijvoorbeeld.

Als je dat wil doen, moet je in de handleiding duiken. Die is gelukkig ook in het Nederlands beschikbaar, maar zelfs als je die taal machtig bent, zal je (als leek) toch een paar keer diep naar adem moeten happen.

Een voorbeeld: je kan dit systeem kalibreren, maar je zal elke stap wel zelf moeten doorlopen. Zo kan je bijvoorbeeld de vertragingstijd van de geluidssignalen per luidspreker instellen (om de speakers op asymmetrische ruimtes af te stemmen bijvoorbeeld). Dat is een aardige optie, maar het zou ons verbazen dat de gebruiker zich tot op dat niveau gaat bezighouden met de instellingen van een all-in-one systeem.

Anderzijds is het wel een geruststelling dat die mogelijkheden er zijn.

,

Terwijl we de handleiding doornemen, ontdekken we de vele andere mogelijkheden van deze set. Bestanden afspelen – al dan niet draadloos – vanaf je pc of Mac, YouTube- en DivX-filmpjes afspelen, foto’s bekijken via zelfgebrande jpeg-schijfjes of de usb-poort, naar de radio luisteren, mediabestanden streamen via je netwerk: Samsung heeft aan ongeveer alles gedacht.

Ingewikkeld? Soms, maar heus niet altijd. Via het OSD kan je de meeste functies makkelijk terugvinden en de lay-out van de meegeleverde afstandsbediening behoeft eigenlijk geen verdere uitleg. Oké, de knopjes zijn wat klein, maar die kritiek geldt voor veel afstandsbedieningen.

Terug naar de luistertest. Het geluid is breed, het laag is diep. Alles klinkt behoorlijk gedetailleerd en de ‘kleuring’ valt binnen de grenzen van het aanvaardbare. Het surroundeffect is duidelijk waarneembaar, maar ook deze set vervangt geen echte 5.1-opstelling. Dat mag ook hier niet verbazen, want net als bij heel wat andere sets in deze test gaat het ook hier om een 2.1-systeem.

Dat we deze Samsung durven aan te bevelen, heeft echter vooral met ‘value for money’ te maken. Op het vlak van geluidskwaliteit zijn er betere systemen.

,

Fabrikant: Samsung
Type: HT-BD8200

Output (volgens fabrikant): 300 watt
Subwoofer: ja
Geïntegreerde Blu-ray-speler: ja
Extra: LAN, WLAN (optioneel), YouTube, mediastreaming

Dolby True HD: ja
Dolby Digital: ja
Dolby Digital Plus: ja
DTS: ja
DTS-HD: ja

HDMI-ingangen: 0
HDMI-uitgangen: 1
Digitaal coax: 0
Digitaal optisch: 1
Aux: ja

Adviesprijs: 899 euro (november-december 2010)
 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.