Mobile

Review: Q2 Wi-Fi Internet Radio

Steeds meer toestellen vinden tegenwoordig de weg naar het internet terug. Buitengewoon handig, want wie ook maar een beetje tech savvy is krijgt er heel wat mogelijkheden bij langs die weg. Streaming audio, internetradio en zelfs al dan niet betalende muziekdiensten zoals Spotify bieden een weelde aan keuzemogelijkheden.

Maar soms wordt het allemaal een beetje teveel van het goede, en wil je gewoon een toestel dat één duidelijk afgelijnd doel heeft. Een toestel dat iedereen kan bedienen, als het even kan, en dat probleemloos z'n ding doet zonder dat je er een universitaire opleiding informatica voor achter de kiezen moet hebben.

En precies daar verschijnt deze Q2 Wi-Fi Internet Radio op het toneel, een erg klein kastje dat slechts één ding belooft te doen: radiostations van het internet plukken.

,

Om de Q2 in gebruik te nemen, word je verplicht om even achter de computer plaats te nemen en een stukje software te installeren. De fabrikant biedt overigens een Nederlandstalige versie van dat programma aan voor PC en Mac, dus in principe valt niemand uit de boot.

De set-up procedure is kinderlijk eenvoudig: je sluit de kleine kubus aan op je computer via de USB-poort op de achterzijde van de Q2, en sleept in het programma vier internetradiostations (of podcasts) uit de lijst naar de vier vakjes in de rechterzijde van het scherm. Die vier stations legt de Q2 dan vast in z'n geheugen.
 


Twee klikken later heb je ook je thuisnetwerk aangeduid uit een keuzelijst (zorg er wel even voor dat de naam van je thuisnetwerk niet op 'verborgen' staat ingesteld, want in dat geval ziet de software het niet), en kan je de Q2 weer verlossen van je computer en de USB-kabel.

Daarna doet de Q2 zijn ding volledig draadloos. Jawel, volledig: aangezien dit radiootje een oplaadbare accu aan boord heeft, hoeft hij niet eens in de buurt van een stopcontact te staan. Een exacte meting van de batterijduur hebben we niet gedaan, maar we hebben alleszins de indruk dat die behoorlijk krachtig is. Na de radio een weekje sporadisch te hebben gebruikt in de keuken, ging de accu nog steeds dapper door.

,

Wie een hekel heeft aan de resem toetsen die je op heel wat elektronische toestellen terugvindt, heeft aan de Q2 een goede kompaan. Dit kleine radiootje is immers niet alleen volledig draadloos, maar heeft ook geen knoppen aan boord. Dat lees je goed: helemaal geen!

Het enige bedieningselement is de aan/uit-schakelaar op de achterzijde. Zet je die aan, dan gaat er een rood lampje knipperen achter de luidsprekergrill van de Q2. Daarmee geeft het toestel aan dat het een verbinding met je netwerk aan het maken is, een procedure die weinig tijd kost als het Wi-Fi-signaal voldoende sterk doorkomt in je kamer. Stopt het rode lampje met knipperen, dan maakt de Q2 meteen een verbinding met een radiostation en begint de muziek te spelen.

Het gemis van toetsen lost de Q2 origineel op: draai de kubus op z'n kant, en je hoort het volgende kanaal dat je in het geheugen hebt vastgelegd door de speaker schallen. De cijfers op de zijkanten van de radio geven daarbij een indicatie van welk station je kiest.

Het volume aanpassen gaat op een vergelijkbare manier: daarvoor volstaat het om de kubus iets voorover of achterover te tilten. Dat gaat overigens verbazend vlot en gradueel: het volume bouwt snel genoeg op (of af) om bruikbaar te zijn, maar niet zo snel dat het oncontroleerbaar wordt.

En heb je even genoeg van de muziek, dan leg je de Q2 gewoon met z'n luidspreker naar beneden om de mutefunctie te activeren.
 


,

Als gevolg van die orignele bedieningswijze zal de Q2 vaak bepoteld worden, wat doet vermoeden dat het toestel ook meer te lijden zal hebben onder ruw gebruik dan een doorsnee radio. Daar heeft de fabrikant gelukkig rekening mee gehouden, want de Q2 voelt meer dan solide aan.

Ook de materiaalkeuzes getuigen van een doordacht ontwerp. De behuizing van de 10 bij 10 bij 10 centimeter grote kubus is bijvoorbeeld vervaardigd uit een krasbestendige, rubberachtige kunststof die ook op een gladde ondergrond goed blijft staan. Bovendien is ze relatief ongevoelig voor vingerafdrukken. Rond de stevige, metalen speakergrill zit ook nog een rubberlaagje dat schokken enigszins absorbeert, handig wanneer je de Q2 iets te enthousiast het zwijgen oplegt.

,

Wie een beetje kaas gegeten heeft van fysica, weet dat kleine speakers altijd onderhevig zijn aan compromissen – vooral als het over dynamiek en het maximale volume gaat. Gezien de wel erg kleine afmetingen van de Q2 (en het hoge gadgetgehalte) waren onze verwachtingen over de geluidskwaliteit dan ook eerder laag, om het zacht uit te drukken.

Dat bleek al snel onterecht te zijn: dit kleintje is tot heel wat meer in staat dan je denkt. Het geluid is helder, vrij gedetailleerd (afhankelijk van de radiostream, welteverstaan) en niet eens overdreven vlak. Echte bassen ga je natuurlijk niet horen uit zo'n klein doosje, maar de basreflexpoort op de achterzijde tilt de prestaties een stuk boven het niveau van een doorsnee wekkerradio uit. Voor wat muzikaal behang in de keuken, slaap- of badkamer volstaat het zeker.

Wie graag staat mee te krijsen met de radio terwijl hij onder de douche staat, kunnen we ook meteen geruststellen: het volumebereik is verrassend groot, en ondervindt weinig hinder van storende vervorming.
 


,

De Q2 Wi-Fi Internet Radio is meer dan zomaar een radio: het is een origineel hebbeding dat het aangename aan het nuttige koppelt. Een bewijs dat minder soms ook echt meer kan zijn.

Het gebruiksgemak is prima dankzij de doordachte bediening en ingebouwde accu, het geluid overtuigt en de bouwkwaliteit maakt meteen duidelijk dat dit geen goedkoop wegwerpgadget is. Tel daar nog de resem kekse kleurtjes bij waarin de Q2 verkrijgbaar is, en je hebt een product dat een ruime groep radioliefhebbers zal aanspreken.

De enige twee minpuntjes op het testrapport zijn het geringe aantal presets en de verplichte koppeling met een computer om presets vast te leggen. Storend? Niet echt, als je het mij vraagt, maar mogelijk denkt niet iedereen daar hetzelfde over.

Toegegeven, echt goedkoop is de Q2 niet, maar het lijkt er wel sterk op dat je hier waar voor je geld krijgt.

,

Een volledig overzicht van de specificaties vind je op de officiële webpagina van de Q2 Wi-Fi Internet Radio.
 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.