Beeld

Review: Logitech Harmony 1100 remote

De Logitech Harmony 1100 is een universele afstandsbediening die eenvoudig te programmeren is dankzij de databank met 225.000 producten van zo’n 5.000 merken. Voor ons betekent dit dat we voor de televisie, home cinema-set, settopbox van de televisie en het mediacenter niet iedere keer met een andere afstandsbediening de knoppen één voor één moeten overzetten.

We geven gewoon de naam van het product op, en de opties verschijnen automatisch op de afstandsbediening. De Harmony 1100 kan maximaal vijftien apparaten aansturen, wat het aantal rondslingerende afstandsbedieningen in de woonkamer behoorlijk inperkt.

Het toestel werkt met een oplaadbare accu die via een meegeleverde dock van stroom wordt voorzien. Lege batterijen behoren daarmee tot het verleden.

,

De Harmony ziet er eenvoudig maar mooi uit, met een 3,5-inch groot aanraakscherm dat we kunnen aanpassen naar wens. Willen we bijvoorbeeld makkelijk bij een vast kanaal komen op de settopbox, dan maken we daarvoor een aparte knop aan.

Naast het aanraakscherm hebben we een aantal toetsen ter beschikking voor de bediening van het volume en kanaal, aangevuld met pijtoetsen voor de dvd-speler.

Het grootste nadeel van de Harmony is snel gevonden: we betalen 399 euro voor het apparaat, en dat blijft toch even slikken voor een afstandsbediening. Anderzijds mag je niet vergeten dat deze remote niet alleen av-apparatuur en computers (met afstandsbediening) kan aansturen, maar ook gangbare domotica zoals op afstand bedienbare lichten, gordijnen en verwarming.
 


Dat zet het prijskaartje in een ander perspectief; mooie afstandsbedieningen voor dit soort werk zijn in regel ongeveer een factor drie tot vier duurder. Anderzijds krijgen dit soort luxeoplossingen sinds kort natuurlijk wel concurrentie uit een nieuwe hoek: die van tablets en gespecialseerde apps. De nieuwe Sony S tablet (prijskaartje: 479 euro) bijvoorbeeld, die zelfs over een ingebouwde IR-transmitter beschikt en amper meer kost dan deze Harmony 1100. Of de app met IR-zender die Logitech sinds kort zelf aanbiedt in de VS.

Vreemd is de vereiste om onze naam en e-mailadres op te geven bij de installatie, en dat zonder duidelijke reden. Een tweede puntje dat we graag anders hadden gezien, is de manier waarop we nieuwe instellingen van de computer naar de afstandsbediening moeten brengen. Dat gaat nu alleen met een usb-kabel, waar we toch wel hadden gehoopt op een WiFi- of Bluetooth-verbinding.

,

Wie geen nood heeft aan die draadloze verbinding met de computer, heeft aan deze Harmony 1100 een erg geslaagde afstandsbediening die even goed functioneert als het design én prijskaartje doen vermoeden.

,

Wat?
Universele remote met 3,5-inch touchscreen
Afmetingen
139 x 104 x 17 mm
Gewicht
204 gr (incl batterij)
Pakketinhoud
Afstandsbediening, oplaadstation, usb-kabel, netspanningadapter, li-on-batterij, installatie-cd, snelstart- en functiegids
 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.