Beeld

Review: Loewe Art LED 46 DR+ televisie

Een forse rand resulteert niet automatisch in een logge televisie. Wie dat niet gelooft moet maar eens naar deze Art-set van Loewe kijken. De combinatie van hoogglans zwart en chroomkleurig zilver ziet er erg stijlvol uit, en omdat de rand in twee kleuren verdeeld is, oogt hij absoluut niet te breed. Het mooie, golvende luidsprekerrooster onderaan doet ons meteen ook hopen dat deze set klankmatig beter uit de verf zal komen dan een doorsnee televisie.

Tijdens het opstellen merken we dat de component video-aansluiting ontbreekt, en dat je het moet stellen met drie HDMI-aansluitingen. Dat is nog net voldoende, maar zeker niet rijkelijk te noemen voor een toestel van dit kaliber. Er zijn twee usb-aansluitingen, maar één daarvan zit achteraan.

Het installatiegemak blijft een sterk punt bij Loewe: het toestel neemt je werkelijk bij de hand voor de taalselectie, land- en zenderinstellingen, geluidsinstallatie en netwerkaansluiting. Een toonbeeld van hoe het moet.

,

De remote van Loewe ziet er erg luxueus uit, maar vereist wel wat training. Het aantal toetsen is vrij beperkt, maar over het algemeen duidelijk gelabeld. Een uitzondering op die regel zijn de vier gekleurde toetsen, die Loewe gebruikt om tijdens verschillende activiteiten
verschillende functies te activeren. Meteen ook de reden waarom die toetsen geen label dragen, al is het daardoor soms wel even zoeken naar de juiste functie.

Met één druk op de ‘Media’-toets beland je in het ‘Media’-portaal waar je alle mogelijke content terugvindt. Navigeren door de menu’s om beeldinstellingen en dergelijke te veranderen verloopt iets minder makkelijk, maar de menu’s worden wel vergezeld van erg uitgebreide informatie op het scherm. De handleiding hadden we enkel nodig om een beperkt aantal functies terug te vinden.Nochtans kan de televisie je ook daarbij helpen: via het ingebouwde trefwoordenregister vind je bijvoorbeeld probleemloos hoe je opnames plant via teletekst.

Dat verraadt meteen dat deze Art ook beschikt over een ingebouwde recorder. Die beperkt zich overigens niet alleen tot programma’s van de digitale kanalen (waarbij je de EPG gebruikt om de opname te programmeren), maar kan ook van analoge kanalen opnames maken. Daarbij maak je eventueel gebruik van de overzichtspagina’s van teletekst om het programmeren te vergemakkelijken.

,

Deze Loewe beschikt maar over twee beeldpresets: ‘Econorm’ en ‘Premium’. Er is ook nog een ‘Dealer’-modus, maar die beschouwen we niet echt als nuttig voor de huiskamer. Voor onze testen selecteerden we de ‘Premium’-mode, de kleurtemperatuur stelden we in op
‘Zacht’. Econorm levert overigens bijna identieke resultaten, maar met een iets minder hoge lichtopbrengst en bijgevolg een lager verbruik.

Opvallend is het goede contrast. Dat is vooral te danken aan de zeer hoge lichtopbrengst, want de zwartwaarde is eerder matig. Dat laatste verandert wanneer je in een quasi volledig verduisterde ruimte kijkt met de lichtsensor aan. Die stelt de achtergrondverlichting dan wat minder fel in, en dan blijkt dat het scherm wel degelijk een sterke zwartwaarde kan voorleggen. De donkere delen van het beeld worden wel iets donkerder weergegeven dan nodig. Ook dat legt extra nadruk op contrast, maar wel ten koste van zwartdetail. Dat probleem los je gewoonlijk op door de ‘Helderheid’ wat hoger te zetten, maar dat is op deze Loewe geen goede optie. Zelfs met de ‘Helderheid’ slechts een klik hoger zie je het zwart verwateren tot donkergrijs en wordt het beeld al duidelijk fletser.

Behoudens die kleine beperking legt de Loewe met de ‘Zacht’-kleurtemperatuur een bijna perfecte grijsschaal voor. Groen en blauw zijn te intens (ze hebben een te hoge kleursaturatie), maar ook wat te donker (door een te lage helderheid). Deze kleine tekortkomingen compenseren elkaar echter gedeeltelijk, en daardoor ziet het eindresultaat er toch erg goed uit. Alleen rood valt wat te zwak uit.

De bewegingsscherpte is erg goed voor een lcd-paneel dankzij de ‘Filmafvlakking (DMM)’-instelling. Er is veel detail zichtbaar, al gaat dat meestal wel gepaard met een heel licht dubbelbeeld, wat de leesbaarheid van bewegende tekst vermindert. Zelfs bij de erg moeilijke scènes veroorzaakt het algoritme weinig beeldartefacten, zodat je het probleemloos aan kan laten staan. Bij de beeldverwerking merken we enkel op dvd een iets mindere de-interlacing, zodat er soms gekartelde lijnen zichtbaar zijn op diagonale randen.

Ruisonderdrukking is op alle media voorbeeldig. Het beeld wordt licht aangescherpt, wat in sommige gevallen tot een valse contour leidt. Zet de scherpte op 1 of 2, en je krijgt een perfect resultaat.

Wat de geluidskwaliteit betreft maakt de Art onze hoge verwachtingen helemaal waar: het toestel doet het opvallend goed. Niet alleen is hij in staat om een behoorlijk volume te produceren, hij doet dat bovendien ook met veel overtuiging. Bassen klinken lekker vol – leuk om drums nog eens als echte drums te horen uit de luidsprekers van een televisie – maar ook het hoog is voldoende gedetailleerd. Via de instellingen kan je de klankleur nog behoorlijk beïnvloeden als je dat nodig acht. We hadden misschien alleen een iets grotere stereoscheiding verwacht.

,

Loewe levert over het algemeen erg goed uitgeruste toestellen, en ook de Art is in dat opzicht prima voorzien. Via de ‘Media’-toets op de remote vind je het DR-Archief, MediaHome en MediaNet. DR-Archief bevat alle opnames van de ingebouwde recorder.

De DLNA-speler en usb-speler, die je terugvindt onder ‘MediaHome’, bieden een quasi identieke formaatondersteuning. Voor muziek heb je keuze uit een erg ruime selectie formaten, waaronder zelfs de verliesvrije Flac-indeling. De speler leest ook muziektags (van mp3- en Flac-bestanden). Samen met de goede geluidskwaliteit promoveert die functionaliteit de Loewe Art tot een uitstekende muziekspeler. Bij de video-ondersteuning missen we vooral alle ondertitels, zowel intern (in vob of mkv) als extern. Bij zowel vob- als mkv-bestanden met meerdere geluidstracks kan je ook niet van soundtrack wisselen, en bij meerkanaals aac-bestanden wordt enkel de stereotrack weergegeven.

Dan is er nog MediaNet, het internetluik van deze televisie. Dat geeft je toegang tot een erg grote selectie internetcontent zoals lokale kranten, internetradio, fotodiensten, games en allerhande informatie. Klassiekers zoals YouTube, Dailymotion en Vimeo vonden we echter
niet terug. Er is ook een volledige browser voorzien, weliswaar zonder Flash-ondersteuning. De interface is snel genoeg voor de specifiek aangepaste sites; in de algemene browser kan het resultaat sterk variëren van pagina tot pagina.

,

Deze Loewe Art LED 46 DR+ draagt een stevig prijskaartje, dat zelfs voor een toestel met een XL-schermformaat zwaar uitvalt. Maar je krijgt er wel heel wat voor terug, zoals een zeer specifiek design en behoorlijk wat aanpassingsopties.

,

Alle technische gegevens van de Loewe Art-televisies vind je terug op de officiële productpagina van Loewe.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.