Beeld

Review: LG 42LD450 LCD-tv

Deze instap-lcd van LG kan qua dikte niet concurreren met moderne LED-televisies, maar de behuizing is al bij al nog redelijk slank. Waar je wel behoorlijk inlevert is bij de aansluitingen.

Achteraan vinden we slechts één HDMI-aansluiting, aan de zijkant een tweede. Dat beperkt de aansluitmogelijkheden uiteraard aanzienlijk. Vreemd genoeg is er wel een RS-232c-besturingsaansluiting voorzien, niet bepaald onmisbaar in dit segment. Die hadden we dan ook veel liever omgeruild voor een derde HDMI-aansluiting.

Het toestel voelt zich het best thuis op zijn draaivoet. Voor wandmontage zouden we het niet aanbevelen, alhoewel dat wel mogelijk is.

,

De bijgeleverde handleiding is niet meer dan een snelstartgids. Een volledige versie vind je op de meegeleverde cd of op LG’s website. Minder handig is dat de handleiding voor heel wat verschillende modellen dienst doet, zodat je soms moet opletten of een bepaalde functie wel beschikbaar is op je toestel.

De duidelijke menu’s en de handige afstandsbediening maken gelukkig veel goed. De menu’s zijn overzichtelijk en navigeren verloopt vlot. De afstandsbediening presteert uitstekend, en bevalt ons eigenlijk beter dan de versie die bij LG’s topmodellen geleverd wordt.

De toetsen voelen zacht en comfortabel aan, zijn voldoende groot en klikken vlot. Een uitstekende lay-out en duidelijke labels zorgen ervoor dat je snel vindt wat je zoekt.

Ook de analoge tuner doet het goed: hij levert degelijke beelden en is een plezier om mee te zappen. Je wandelt snel door de kanalen en de informatie op het scherm geeft duidelijk weer welk kanaal je selecteert.

,

Ondanks zijn instapkarakter, beschikt de LG over twee heuse ISF-modi (Imaging Science Foundation) waarin zeer uitgebreide beeldinstellingen beschikbaar zijn voor beeldkalibratie door een specialist. Voor de gemiddelde consument zijn ze uiteraard niet echt bruikbaar, maar voor die groep voorziet LG de ‘Picture Wizard’. Die kalibreert en regelt het beeld naar jouw smaak in een aantal duidelijke stappen.

We nemen de ‘Bioscoop’-instelling onder de loep, en die komt bijzonder goed uit onze tests. De beeldverwerking doet slechts op enkele vlakken onder voor de duurdere toestellen. De ruisonderdrukking is uitstekend, en zowel Blu-ray- als dvd-beelden worden scherp weergegeven.

Het gebrek aan een 100Hz-modus wordt echter wel duidelijk. Snelle pans hebben last van lichte ghosting, waarbij de randen enigszins zacht lijken. Gelukkig zijn er geen storende effecten te bespeuren.

De basisinstelling lijkt goed, maar de helderheid is erg donker ingesteld. Die mag je eventueel wel wat hoger zetten, bijvoorbeeld naar 54, om wat extra zwartdetail te voorschijn te halen. De grijsschaal is vrij van allerlei tinten.

De klank scoort behoorlijk zolang je het volume niet al te ver opendraait. Tijdens het ruimtegevecht of de drumscene die we bij de beeld- en klanktesten gebruiken, was het veel te makkelijk om de luidsprekers aan het kreunen te brengen. De klankkleur is echter wel aangenaam, zelfs voor achtergrond muziek, maar probeer er dus geen drum-and-bass op te spelen.

,

Toch moet je ook bij deze LG compromissen maken tegenover duurdere toestellen, met name bij de extra’s. Het toestel is uitgerust met een digitale DVB-T/C-tuner en een usb-slot voor de weergave van muziek en foto’s, maar daar blijft het bij.

Al bij al is de LG 42LD450 een degelijk toestel maar een extra HDMI-aansluiting was ons wel iets waard geweest, vooral omdat het toestel over weinig extra’s beschikt. Houden we rekening met het iets grotere schermformaat, dan ligt de prijs perfect in lijn met ons verwachtingspatroon.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.