Geluid

Review: Elipson Planet L designluidsprekers

We krijgen weleens producten over de vloer die in the flesh beduidend beter ogen dan we zouden verwachten op basis van foto’s die we eerder gezien hebben. De Elipson Planet L is duidelijk zo’n product.

Met uitzondering van een klein, plat vlakje onderaan is dit een perfect bolvormige luidspreker. Aan dat vlakje heb je genoeg om de luidspreker stabiel op een egale ondergrond te plaatsen, maar je krijgt er sowieso nog een mooie ring in geanodiseerd aluminium bij die als voet dienst doet.

De Planet L toont zich bijzonder flexibel als het om de opstelling in je interieur gaat. Zo kan je hem zonder verdere hulpmiddelen kwijt op een meubel, zoals een dressoir of een boekenkast.

Je kan de luidspreker ook aan de muur hangen met een optionele wandsteun (149 euro per paar) die dan wordt bevestigd aan dat kleine vlakje waar we het eerder al over hadden. Het is eveneens mogelijk om de Elipsons op speciale luidsprekerstands (199 euro per paar) te gebruiken.

Daarnaast kan je ze ook kwijt aan het plafond, waarbij ze – zoals je weleens ziet bij een designlamp – worden opgehangen in een draagsysteem dat met drie fijne kabels aan het plafond wordt bevestigd (198 euro per paar).

De luidsprekers zelf kan je bestellen in hoogglans zwart, wit of rood.

,

Als je de metalen grille van de speaker verwijdert, zie je een enkele driver zitten met een doorsnede van 13,5 centimeter.

Maar dat is niet het volledige verhaal, want in de kern van die driver – de woofer – zit nog een tweede driver verborgen. Het gaat om een 25 millimeter grote tweeter die in het hart van de woofer geïntegreerd zit.

Daardoor ontstaat een concentrische, coaxiale weergave-eenheid waarbij alle frequenties uit hetzelfde punt komen. Een gelijkaardige techniek wordt veelvuldig toegepast door merken als KEF en Tannoy.

,

De bolvormige behuizing is niet alleen een lust voor het oog, maar ze biedt ook een klankmatig voordeel. Deze vorm is immers een probaat middel tegen het ontstaan van staande golven in de luidsprekerbehuizing. Twee vliegen in één klap, zeg maar.

De Planet L is een basreflexontwerp – er zit een kleine baspoort achteraan – met een opgegeven frequentiebereik dat onderaan tot 48 Hz reikt. In de praktijk zal de Elipson dat soort lage frequenties heel waarschijnlijk alleen met de nodige beperkingen kunnen weergeven, wat overigens niet meer dan normaal is voor zo’n compacte luidsprekerbehuizing. De diameter van de speaker blijft immers beperkt tot 290 millimeter.

De gevoeligheid bedraagt 90 dB, wat erg schappelijk is. In de praktijk houdt dat in dat je versterker zich niet in het zweet hoeft te werken om een fijn geluidsvolume uit de Elipsons te krijgen. Zo zien we het graag.

,

Volgens de verdeler doet de Planet L het behoorlijk goed als je de luidsprekers gewoon op de grond plaatst, maar we beluisteren ze eerst toch maar eens op oorhoogte. De Elipsons hebben een bijzondere klanksignatuur, die je sterk het gevoel geeft dat je naar een analoge set-up zit te luisteren.

Dat is een verschijnsel dat wel vaker voorkomt bij geluidsbronnen – zeker als ze écht analoog zijn, logisch natuurlijk – en dat we soms ook bij versterkers zien. Maar het is de eerste keer dat ondergetekende een ‘analoog’ gevoel krijgt bij het beluisteren van een luidspreker. Naarmate de luistersessie vordert, begint het duidelijk te worden waar dat analoge idee vandaan komt.

De Planet L’s hebben een ingehouden, lichtjes afgetopte hoogweergave die enigszins warm aandoet. Niet helemaal accuraat dus, maar het luistert wel best aangenaam. De dynamiek is ook aan de beperkte kant, waardoor sterke pieken en dalen in de muziek wat afgevlakt worden. Als je die commentaren herleest en daarbij de eigenschappen van een analoge draaitafel in het achterhoofd houdt, dan hebben we meteen een duidelijke verklaring voor dat analoge gevoel.

Zoals bij de meeste compacte speakers is de laagweergave gelimiteerd. Wie houdt van een stevig onderbouwd basfundament, moet dus elders shoppen of de Planet L’s combineren met een subwoofer. Wel slagen de twee bollen erin om een mooi, breed stereobeeld op te bouwen.

,

De Elipson Planet L is een aangenaam klinkende luidspreker met een heel eigen geluid. Het is vooral een kwestie van persoonlijke smaak of dat een pluspunt is of juist niet. Oké, de laagweergave kent zijn beperkingen, maar dat is de prijs die je nu eenmaal betaalt als je een compacte luidspreker wil.

Een paartje Planet L’s neem je mee voor 698 euro. Gezien de excellente afwerking, de fraaie vormgeving en de bijzondere geluidskwaliteit vinden we dat al bij al een heel schappelijke prijs.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.