Redactie

Red Corner

Het zit niet mee voor Jack Moore (Richard Gere): de voormalige tv-pief tuimelde een paar sporten lager op de maatschappelijke ladder, en moet nu oude programma’s van zijn netwerk verpatsen aan buitenlandse zenders.

In Red Corner brengt het hem in China, waar hij eventjes een meevallertje lijkt te hebben: hij scharrelt er een schone Chinese op, aan het soort cafétogen waar er – tenminste in Amerikaanse films – altijd wel iets te scharrelen valt.

Dat gaat goed tot hij wakker wordt, zij dood is, hijzelf bedekt blijkt met haar bloed, en het wicht goddomme ook nog de dochter van een vooraanstaande generaal blijkt te zijn. Dat de advocate die hij in dienst neemt (gespeeld door de eveneens bevallige Bai Ling) hem ook nog eens aanraadt om schuldig te pleiten helpt al helemaal niet.

Red Corner kwam begin 1998 in onze zalen, en toont een China dat nog lekker ouderwets bedreigend overkwam omdat het onbekend was – vòòr de opkomende supermacht dus. Dat Gere opdraaft in dit soort prenten, als overtuigd Boeddhist en grote fan van de Dalaï Lama, is uiteraard ook geen toeval.

Zaterdag 25 juni, VT4, 21u00

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.