Mobile

Preview: Android Honeycomb 3.0

Sinds de lancering van de allereerste Android-smartphone twee jaar geleden, lijkt er geen maat te staan op Googles mobiele besturingssysteem. Voorlopig moeten Android-tablets het nog stellen met de smartphoneversie van het OS, maar de gloednieuwe versie – Honeycomb – schudt de kaarten grondig door elkaar. We werpen alvast een blik op enkele nieuwe functies.

Android 3.0 moet een revolutie brengen op het vlak van tablets. Voor de consument is het nog heel even wachten, maar ontwikkelaars kunnen nu al met een previewversie van de ontwikkelkit aan de slag. Zo kunnen ze zien hoe hun apps er zullen uitzien op tablets met Honeycomb.

Wij kregen alvast een kans om wat te grasduinen in enkele nieuwe functies.
 

Taakbalk
Nieuw voor Android-gebruikers is de taakbalk die onderaan altijd in beeld blijft, ongeacht welke app je geopend hebt. Op die balk verschijnen meldingen en staan de navigatieknoppen. Hij kan wel verborgen worden als je bijvoorbeeld de videospeler gebruikt.

Bovenaan het scherm bevindt zich een andere taakbalk. Bij het openen van een app verschijnen daar de specifieke menu’s. De ontwikkelaar van de app kan er ook voor kiezen om de navigatieknoppen bovenaan weer te geven.

Daarnaast krijg je de beschikking over vijf bureaubladen waar je naar hartenlust widgets, snelkoppelingen en achtergronden op kunt plaatsen. Via de Apps-knop rechtsbovenaan kan je applicaties opstarten. Linksboven staat een zoekvenster.
 


Nieuwe functies

Wie Android al kent, zal toch even moeten wennen aan Honeycomb, want vrijwel alle standaardapplicaties zijn veranderd. Zo is de browser aangepast om makkelijk tussen tabbladen te wisselen en is de mogelijkheid om anoniem te surfen toegevoegd. De contacten worden nu in twee verticale velden weergegeven.

Omdat Honeycomb geoptimaliseerd is voor tablets, kunnen apps over een groter schermoppervlak beschikken. De standaardapps maken allemaal handig gebruik van die ruimte. Door verschillende onderdelen van een programma weer te geven in verschillende velden, zogenaamde fragments, oogt het geheel ook overzichtelijker dan op een volledig scherm.Ontwikkelaars kunnen eveneens met deze fragments aan de slag.
 

Ondersteuning voor meerdere kernen
Honeycomb is het eerste Android-besturingssysteem dat specifiek ontwikkeld werd voor zowel single- als multicoreprocessors. Dankzij een simpele aanpassing kan een app worden uitbesteed aan meerdere processorkernen, zelfs wanneer het programma daar niet specifiek voor is geschreven. Het resultaat? Vloeiende animaties en een efficiënt energieverbruik zodat je langer kan werken zonder een stopcontact op te zoeken.

Google slaagt er probleemloos in om ons enthousiast te maken voor deze nieuwe versie van Android. Honeycomb is verre van een kopie van het huidige Android 2.3, maar eerder een grondige doorontwikkeling. Het resultaat is een volledig vernieuwde interface die het voor iedereen gemakkelijk moet maken om efficiënt met een tablet te werken.
 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.