Geluid

Pioneer AV-receivers met AirPlay

Pioneer introduceert de VSX-921 en VSX-1021, twee krachtige av-receivers met AirPlay-technologie van Apple voor het streamen van netwerkmuziek.

AirPlay lijkt het modewoord van dit voorjaar te zijn bij av-receivers en all-in-one’s. Ook Pioneer is niet blind voor die trend, en timmert aan een divers aanbod AirPlay-compatibele producten. De VSX-921 en VSX-1021 7.1-av-receivers zijn daar alvast een voorbode van.
 

Streaming met iTunes
Op zich is het niet vreemd dat Pioneer uitgerekend twee AVR’s lanceert met Apple’s technologie voor het streamen van muziek. Op steeds meer av-receivers wordt muziekstreaming gemeengoed, en een ingebouwde extra zoals AirPlay breidt die functionaliteit alleen maar verder uit.

Zodra de VSX-921/VSX-1021 met een ethernetkabel of (met behulp van de als optie verkrijgbare AS-WL300 draadloze LAN-converter van Pioneer) draadloos op een thuisnetwerk wordt aangesloten, kan je songs van iTunes via een Mac of pc, iPhone, iPad of iPod touch naar de receiver streamen.

Op een Mac of een pc vereist AirPlay de installatie van iTunes 10.1 of een latere versie. Op een iPhone, iPad of iPod touch moet het iOS 4.21 besturingssysteem geïnstalleerd zijn.
 

iPhone en iPad worden superremote
Het mooie aan deze oplossing is dat ze muziek streamen van haar technische karakter verlost, wat de instapdrempel gevoelig verlaagt voor wie niet zo thuis is in het computerwereldje.

Gebruikers kunnen op een eenvoudige manier een song of playlist op hun iPhone, iPad of iPod touch kiezen en vervolgens op het pictogram van AirPlay tikken. Op dat moment zal de VSX-921/VSX-1021 als een beschikbaar apparaat worden weergegeven. Selecteer het, en de receiver schakelt automatisch naar de AirPlay-bron over om de muziek af te spelen.

Met behulp van de gratis Remote App van Apple kan je met de eerder vernoemde iOS-toestellen ook via een Mac of pc toegang krijgen tot je iTunes-muziekbibliotheek, die daarna doorzoekbaar is. Uiteraard kan de av-receiver ook rechtstreeks vanuit iTunes op een Mac of een pc worden geselecteerd.

,

Nog meer draadloze mogelijkheden
De VSX-1021 gaat nog verder door op de draadloze weg, want Pioneer voorziet het toestel ook van Bluetooth. Daarme kan de Air Jam-applicatie worden aangesproken die voor mobiele toestellen van Apple beschikbaar is.

Wie niet s voelt voor een liefdesaffaire met iOS kan gelukkig ook gewoon mediabestanden streamen via DLNA. De VSX-1021 ondersteunt daarbij flac-, wav-, wma-, mp3- en aac-bestanden, terwijl ook internetradio op het menu staat.
 

Klassieke features ook aan bod
Zoals het een moderne AVR betaamt, biedt de VSX-1021 ook ondersteuning voor een resem 5.1- en 7.1-surroundformaten, zoals Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio.

Voor je randapparatuur zijn er vijf HDMI 1.4-ingangen en een hdmi 1.4-uitgang present, zodat de VSX-1021 ook geschikt is voor 3D. Per kanaal zou de VSX-1021-K een vermogen van maximaal 120 watt uitsturen.

De nieuwe Pioneer VSX-921 en VSX-1021 zijn vanaf juni 2011 verkrijgbaar. De adviesprijzen maakte Pioneer nog niet bekend.

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.