Beeld

Philips geeft tv-afdeling uit handen

Het Nederlandse elektronicaconcern Philips zal zijn tv-afdeling uitbesteden aan een joint venture waarin het zelf een minderheidsbelang heeft. Dat meldt het bedrijf bij de publicatie van de kwartaalcijfers. De winst ligt lager dan vorig jaar, onder meer door de aardbeving in Japan.

Voor de televisie-activiteiten sluit Philips een joint venture met TPV Technology, dat de controle krijgt over het tv-merk Philips. Philips krijgt dertig procent van het samenwerkingsverband in handen, TPV krijgt de rest. Zo wil het bedrijf een deel van het financiële risico uitbesteden en tegelijkertijd de merknaam op televisies behouden.

106 miljoen euro verlies
De televisie-activiteiten zijn voor Philips al langere tijd verlieslatend. In het eerste kwartaal van dit jaar werd een negatief bedrijfsresultaat gehaald van 106 miljoen euro.

Ook de operationele winst komt lager uit, zo blijkt uit de vandaag gerapporteerde eerstekwartaalcijfers. Het concern waarschuwt ook dat de tragedie in Japan effect heeft gehad op de omzet en op de toeleveringsketen, maar specificeert dit niet.

Aardbeving Japan
"We verwachten tegenwind in 2011 als gevolg van de Japanse tragedie", aldus de net aangetreden topman Frans van Houten. Volgens hem hebben Japanse leveranciers het zwaar en is het niet duidelijk wat het effect hiervan is op de resultaten van Philips. In de tweede helft van dit jaar heeft het concern daar meer zicht op, zo verwacht het bedrijf.
 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.