Geluid

Nieuwe ketens van Pioneer zijn alleskunners

Wie de specificaties van de nieuwste miniketens van Pioneer leest, neemt daar best wat tijd voor. Het topmodel, de X-SMC5, heeft een uitgebreide functielijst, waaronder Bluetooth- en Airplay-streaming. De toestellen bevatten bovendien een geïntegreerde dock die je kunt verstoppen als je het niet nodig hebt.


Er verschijnen in totaal drie Slim AV Micro System-toestellen, te herkennen aan de prefix ‘X-SMC’. Allemaal hebben ze ongeveer hetzelfde design, met een centrale voet en geïntegreerde luidsprekers die elk onder een lichte hoek het geluid naar buiten gooien. Net zoals met de meeste miniketens mikt Pioneer op mensen die een tweede audiotoestel willen in de keuken of hobbykamer.

Vier keer streamen
Het uithangbord van deze toestellen is hun uitgebreide featurelijst. De eerder vermelde Airplay- en Bluetooth-streaming, waarmee je muziek van een Apple-toestel respectievelijk alle smartphones en tablets naar de keten kunt sturen, is zeker niet alles. De Airplay-functie vind je overigens enkel op de X-SMC3 en X-SMC5, terwijl de Bluetooth-functie uitsluitend bij die laatste is ingebakken. Voor de X-SMC3 is er wel een los te kopen Bluetooth-adapter beschikbaar.

Een leuke optie bij Bluetooth-streaming is dat tot vier smartphones, tablets of laptops een verbinding met de Pioneer-keten kunnen maken. Via de Air Jam-app voor een iPhone of iPad kunnen deze vier mensen elk favoriete liedjes aanduiden en een collectieve afspeellijst maken. Als een gast een leuk liedje streamt, kun je zelfs via de iTunes Store meteen die track aanschaffen.

Airplay vereist een aansluiting op een netwerk, dus het zal niet verbazen dat de ketens beschikken over een ethernet- en WiFi-aansluiting. Die laatste kan ook worden gebruikt voor het afspelen van internetradio’s en streaming via de DLNA-standaard. Via die laatste kun je wel enkel audiobestanden van een pc plukken, niet video. Nochtans is de X-SMC-reeks wel uitgerust met een ingebouwde DVD-speler die ook videobestanden kan afspelen en een HDMI-uitgang.

De Pioneer X-SMC1-K/S ligt in de winkel voor 249 euro, terwijl de X-SMC3-K/S vijftig euro meer kost en de X-SMC5-K/S met alle opties beschikt over een prijskaartje van 399 euro. De X-SMC5 wordt overigens getest in FWD39 (verschijningsdatum 22 november), in een groot dossier van Airplay- en Bluetooth-compatibele speakers en –apparaten.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.