Geluid

Koopgids: Compacte hifisets

Een compacte stereoset kan een valabel alternatief zijn voor een uit de kluiten gewassen stereosysteem dat op klassieke leest geschoeid is. Maar ook in dit marktsegment is er heel wat diversiteit, zowel wat kwaliteit als features betreft. We zetten de belangrijkste verschillen en aandachtspunten op een rij.

,

Sommige compacte stereosets worden compleet met een paar compacte luidsprekers geleverd, andere doen het zonder. In sommige gevallen laat de fabrikant je de keuze: je bestelt de set met een stel optionele speakers van hetzelfde merk erbij, of je gaat elders op zoek naar bijpassende luidsprekers die beter in de smaak vallen.

Of je best voor een set met of zonder luidsprekers kiest, hangt af van je prioriteiten. Wil je de best mogelijke prijs-kwaliteitverhouding, dan is een set met luidsprekers in de meeste gevallen de beste oplossing. Als je een superieure geluidskwaliteit wil, dan opteer je beter voor een set die je zelf aanvult met hoogwaardige speakers van een gespecialiseerde fabrikant.

Anderzijds is er niemand die je tegenhoudt om in eerste instantie een complete set aan te schaffen, en de luidsprekers later te vervangen door betere exemplaren.

Een uitzondering zijn sommige sets uit het goedkopere prijssegment, die gebruikmaken van een eigen soort luidsprekeraansluitingen. In dat geval zit je vast aan de luidsprekers die de fabrikant bij de set levert. Let hier dus goed op wanneer je in de winkel staat.

,

In alle compacte stereosets tref je een klassieke FM/AM-radiotuner aan, maar er zijn ook exemplaren die daar nog een DAB-module (Digital Audio Broadcast) aan toevoegen voor de ontvangst van digitale radiozenders.

Daarmee kan je in Vlaanderen zenders zoals Radio 1, Radio 2, MNM, MNM Hits, Klara, Klara Coninuo en Studio Brussel in digitale kwaliteit beluisteren. Digitale kwaliteit houdt in dit geval in dat ruis of storingen achterwege blijven, terwijl de geluidskwaliteit in theorie beter is dan die van de FM-band. In de praktijk is dat laatste echter niet altijd het geval.

Sets die ook over een ethernetaansluiting of Wi-Fi beschikken, laten je vaak toe om ook webradio te ontvangen via internet. Dit medium biedt over het algemeen niet de beste geluidskwaliteit, maar omdat het zenderaanbod gigantisch is, is het wel bijzonder geschikt om nieuwe muziek te leren ontdekken.

Via diezelfde ethernetaansluiting kan je bij sommige sets ook audiobestanden streamen die je op een netwerkschijf of je computer bewaart. De functionaliteit en het bedieningsgemak verschillen echter behoorlijk van het ene toestel tegenover het andere. Sommige geven alleen lossy formaten zoals mp3 weer, andere kunnen ook overweg met hoogwaardige lossless formaten zoals Flac.
 

,

Haast alle compacte stereosets beschikken tegenwoordig over een usb-aansluiting. Daarmee kan je audiobestanden die opgeslagen zijn op een usb-apparaat weergeven. In uitzonderlijke gevallen kan je via diezelfde usb-aansluiting ook opnames maken naar een usb-apparaat. Op die manier kan je onder meer radio-uitzendingen opnemen of cd’s kopiëren.

De iPod en iPhone zijn alomtegenwoordig, en dat zien we ook bij deze compacte minisets. Fabrikanten leveren vaak een losse dock mee voor deze toestellen of integreren zo’n dock zelfs in het toestel. Ontbreekt zo’n dock toch, dan kan je er vaak een aanschaffen als accessoire.

De iPod kan je bij sommige sets ook aansluiten op de usb-aansluiting. Met een speciale kabel wordt de iPod dan uitgelezen via de dock-connector. Daardoor wordt het soms zelfs mogelijk om een digitaal signaal aan de muziekspeler te onttrekken, waarna de interne DAC van de stereoset het digitale signaal kan omzetten naar een analoog signaal. Dat resulteert meestal in een betere audiokwaliteit.

Biedt de set die je op het oog hebt deze mogelijkheden niet, dan kan je de muziekspeler aansluiten op een specifieke stereoingang op minijack-formaat (3,5 millimeter). Ontbreekt ook die, dan ben je aangewezen op een verloopkabeltje (minijack-cinch), zodat je de iPod met een analoge cinch-aansluiting op de achterkant van de set kan verbinden.

Deze laatste twee mogelijkheden zijn echter duidelijk minder handig, aangezien je de iPod in dat geval niet kan bedienen met de remote van de set.

,

Het woord ‘compact’ wordt vaak nogal rekbaar opgevat door fabrikanten. Sommige exemplaren zijn amper 20 centimeter breed, anderen doen daar makkelijk nog eens 10 centimeter bij. En ook de hoogte durft behoorlijk te verschillen van model tot model. Daar houd je maar beter rekening mee als je de set in een klein hoekje van een kast wil installeren…

Sommige stereosets zijn niet opgebouwd uit één stuk maar uit meerdere componenten. Dat zorgt voor minstens één extra kabeltje aan de achterzijde, maar anderzijds biedt het wel meer flexibiliteit bij de plaatsing. En ook met losse accessoires zoals iPod-docks houd je best rekening wanneer je een plaatsje zoekt voor de set.

De afwerkingsgraad van een compact systeem volgt dezelfde trend die we ook bij losse componenten zien: ze gaat meestal recht evenredig omhoog met het prijskaartje.

,

De belangrijkste elementen voor de bediening van microketens zijn de afstandsbediening en het display. Op dat laatste moet je vanaf een afstandje kunnen aflezen wat er allemaal aan de hand is; met het eerste hoor je het zaakje vlot te kunnen bedienen.

In de praktijk zijn flink wat displays amper leesbaar vanaf een half metertje afstand, laat staan als je helemaal aan de andere kant van de kamer zit. En nogal wat afstandsbedieningen zijn bezaaid met onhandig kleine knopjes. Je besteedt dus best even aandacht aan de kwaliteit van die twee onderdelen.

Sets die voorzien zijn van een netwerkaansluiting laten zich in heel wat gevallen ook bedienen met een app voor een smartphone of tablet. Die kan een echte meerwaarde betekenen voor het gebruiksgemak.
 

,

Vermogen – uitgedrukt in watt – is niet zaligmakend, maar onbelangrijk is het ook niet. De ingebouwde versterker van een stereoset moet alleszins over voldoende vermogensreserves beschikken om de luisprekers netjes aan te sturen.

Het hoeft heus niet altijd loeihard gaan, maar we willen wel dat de muziek in alle omstandigheden stressvrij en relaxed klinkt. Ook de combinatie met de luisprekers verdient in dat opzicht wat extra aandacht – je dealer kan je bijstaan in die keuze.

Vervelend is dat het door de fabrikanten opgegeven vermogen vaak onbetrouwbaar is, omdat velen – niet allemaal – er een sport van maken om die cijfers zoveel mogelijk op te krikken door onrealistische, afwijkende meetmethodes toe te passen. Dat maakt het ook moeilijk om de cijfers van verschillende sets onderling te vergelijken.

,

Aangezien een compacte stereoset wordt beschouwd als een op zichzelf staand geheel, mag je geen al te hoge verwachtingen stellen over de aansluitmogelijkheden.

Uitgangen voor luidsprekers – meestal gewoon voor één set – zijn er natuurlijk wel, en sommige toestellen beschikken daarnaast ook over een subwooferuitgang op cinchniveau. Die kan van pas komen als je het laagbereik van de luidsprekers wil uitbreiden.

Verder zitten op sommige sets een paar cinch-in- en uitgangen, en in sommige gevallen ook digitale verbindingen.Daarmee kan je bijvoorbeeld de televisie, settopbox voor digitale tv-ontvangst of een spelconsole op de muziekset aansluiten.

Aan de voorzijde zit meestal een stereo minijack-uitgang voor een hoofdtelefoon, en voor een draagbare mediaspeler is er vaak een ingang in hetzelfde formaat voorzien.

Ook zit er in veel gevallen een usb-poort vooraan, aangevuld met een (merkeigen) poort voor een iPod-dock en eventueel nog een LAN-aansluiting.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.