Muziekstreamingdienst Grooveshark publiceert een striemende brief aan het adres van de muziekindustrie, nu zijn app uit de Android Market is verwijderd.
Op 1 april verwijderde Google de applicatie van Grooveshark uit de Android Market. Volgens de muziekstreamingdienst gebeurde dat op verzoek van de RIAA, een Amerikaanse vereniging van platenfirma’s. Een reden werd er nooit gegeven, behalve dat de app de voorwaarden schond. Eerder weerde ook Apple de dienst uit de App Store.
‘Niet illegaal’
Toch is Grooveshark helemaal niet illegaal, verduidelijkt onderdirecteur Paul Geller in een open brief. Hij geeft toe dat de dienst niet voor alle muziek die gebruikers uploaden de juiste licenties heeft. Maar wettelijk gezien opereert Grooveshark volgens hem binnen de veilige havens van de Digital Millennium Copyright Act, de belangrijkste auteursrechtenwet in Amerika.
Grooveshark bezit nu al duizenden licenties van platenfirma’s wereldwijd en gaat actief op zoek naar nieuwe overeenkomsten. Onlangs maakte het een deal met Merlin. Daardoor mag het onder meer muziek van de populaire band The Arcade Fire aanbieden.
Alternatief voor piraterij
Tot dusver heeft Grooveshark meer dan 1,76 miljoen illegale muziekbestanden verwijderd. Ook heeft het meer dan 22.000 gebruikers die zich niet aan de regels hebben gehouden verboden om nog muziek te uploaden. De dienst haalt zijn inkomsten uit advertenties en abonnementsvormen.
Grooveshark biedt labels en artiesten bovendien de kans om hun muziek aan de man te brengen in verre landen waar ze anders moeilijk voet aan de grond zouden kunnen krijgen, argumenteert Geller. De website is beschikbaar in 24 talen in meer dan 150 landen.
“We zullen onze naam en idealen voor de rechter verdedigen voor het heil van de artiesten en labels die op zoek zijn naar innovatieve manieren om hun muziek aan te kunnen bieden op verschillende toestellen tegelijkertijd”, aldus Geller. Hij denkt dat diensten als Grooveshark piraterij kunnen doen afnemen.
Toch weer beschikbaar
Intussen is de app van Grooveshark weer beschikbaar voor Androidgebruikers, zij het niet via de Android Market. De ontwikkelaars hebben een mobiele website op poten gezet waar de app te downloaden is. Vip-gebruikers (9 dollar per maand) kunnen zo toch naar hartenlust muziek streamen. Dat meldt MobileCrunch.