Beeld

Gezichtsherkenning verbetert 3D-zonder-bril


Sony heeft een folie voor laptopschermen gemaakt waarmee je driedimensionale beelden kan bekijken zonder bril. Het bijzondere is de gezichtsherkenning die meehelpt aan een optimaal beeld.

De technologie van Sony gebruikt een lenticulaire lens om het driedimensionale beeld weer te geven. Iedereen heeft al wel eens een lenticulaire lens gezien. Het is hetzelfde geribbelde plastic als voor een plaatje hangt waarvan de afbeelding wisselt naargelang van hoe je het plaatje houdt.

Bij 3D-technologie breekt de lens het licht op zo'n manier dat je linker- en je rechteroog een ander beeld opvangen. De Nintendo 3DS is ongeveer het bekendste toestel met een lenticulaire lens. Enige nadeel bij de 3DS is dat mensen duizelig worden als ze niet in de optimale kijkhouding zitten. Dan krijgen de ogen niet de juiste beelden te zien en wordt de 3D-ervaring verstoord. Maar daar heeft Sony wat op gevonden…

Webcam
Sony heeft nu een folie met zo’n lenticulaire lens ontwikkeld die in principe op elke laptop kan werken. Tot zover niets bijzonders, maar het Japanse bedrijf denkt het probleem van de kijkhoek op te kunnen lossen door de webcam in het computerscherm te gebruiken. Via de camera weet de computer waar je je voor het scherm bevindt en past hij het beeld aan.

Zolang je ergens tussen de 30 centimeter en een meter verwijderd bent van het scherm en je je ergens in een hoek van 60 tot 120 graden voor het scherm bevindt, kan de laptop het aan.

Het demomodel dat de redactie van CNet heeft gezien, is een folie die ontwikkeld is voor de Sony Vaio S-serie met een scherm van 15,5 inch. In oktober moet het product op de markt komen voor 129 euro.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.