Redactie

Dragons’ Den

Gaan we nu ook al reality-tv zitten aanprijzen, zeg je? Laat ons zeggen: voor deze maken we graag een uitzondering.

Bij ome BBC wist men negen jaar geleden wellicht zelf niet dat men zo’n potentiële monsterhit in handen zou hebben met deze op het eerste gezicht stuitend eenvoudige format (beginnende ondernemers stellen hun project voor aan een vijftal business angels), maar het waren de persoonlijkheden van de vijf die het dynamiet binnenbrachten.

Hun rigide, zakelijke, vooral op gezond boerenverstand terende aanpak garandeert puur entertainment: starters die hun huiswerk niet hebben gemaakt, een inferieur product of businessplan voorleggen of dingen verzwijgen vallen op hoogst spectaculaire wijze door de mand. En als een eenzame arme sloeber door dat verbale spervuur heen geraakt, en dus een project in handen heeft waar potentieel poen inzit, wordt het pas echt interessant: dan vreten ze elkaar als het moet met huid en haar op in het opbod om de beslissende handdruk met hun nieuwe poulain.

Niet voor niets kregen de vijf geldschieters ondertussen een sterrenstatus in Groot-Brittannië: Dragons’ Den levert het soort emotie, suspense en comedy die je in heel wat tv-fictie mist. Dat blijft wellicht ook zo in het vandaag beginnende negende seizoen, waarin ex-draak James Caan wordt vervangen door een tweede vrouw: transportmagnate Hilary Devey.

Zondag 31 juli, BBC 2, 22u00

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.