Mobile

Bye bye iPad, welkom iPad 2

 

Apple-opperhoofd Steve Jobs onthulde vanavond de nieuwe versie van de iPad. Wie spectaculair nieuws verwachtte is eraan voor de moeite: de iPad 2 predikt eerder evolutie dan revolutie.

Dat Apple vanavond de nieuwe versie van de iPad zou onthullen was weinig verrassend, dat Steve Jobs – momenteel op ziekteverlof – op het podium verscheen was dat wel.

Zoals van tevoren verwacht werd, is de iPad 2 eerder een evolutie van het vorige model dan een revolutionair nieuw toestel. Toch zijn er her en der verbeteringen aangebracht, terwijl de prijs hetzelfde blijft.

Dunner en lichter
De iPad werd door Apple op dieet gestuurd en komt nu een stuk slanker aan de start: hij is voortaan 8,8 millimeter dik, een reductie van maar liefst 33 procent tegenover z’n voorganger. Daarmee is hij zelfs dunner dan de huidige iPhone.

Ook van het gewicht – een minder sterk punt van de originele iPad – verdwijnen enkele grammen, zodat de teller van de weegschaal iets voorbij 600 gram blijft staan.

Modebewuste Applefans moeten vanaf nu ook niet langer tevreden zijn met een kleurkeuze van zwart, zwart en nog eens zwart – de iPad 2 wordt ook beschikbaar in een witte versie, wanneer hij op 25 maart in België verschijnt.

Snelheidsinjectie
Onderhuids veranderde er eveneens het een en ander. Een van de vaak opduikende geruchten – de komst van een Retina-scherm – werd niet omgezet in realiteit, en ook qua resolutie blijft alles bij het oude. Wel nieuw is de dual-core processor, waarvan Apple claimt dat hij dubbel zo snel zou zijn als die van de uitgaande versie.

Op grafisch vlak zouden de prestaties van de nieuwe chip het zelfs negen keer zo goed doen, terwijl de batterij het even lang zou uitzingen als bij de originele iPad. Daarmee strijdt Apple’s paradepaardje alvast met gelijke wapens tegen de armada Android 3.0-tablets die aangekondigd zijn voor komend voorjaar en de zomer.

Andere opvallende toevoegingen zijn de dubbele camera – eentje achteraan (720p aan 30 fps) en eentje vooraan (VGA-resolutie aan 30 fps) – en een grotere speakergril op de achterkant. Ook nieuw is de HDMI-uitgang die beelden in 1.080p-formaat kan uitsturen, maar daar is wel een optionele dongle voor nodig…

De nieuwe cover voor de iPad 2 is eveneens het vermelden waard. Deze magnetische flap beschermt niet alleen de voorkant van het toestel, maar zet het ook automatisch in slaapstand wanneer je hem sluit en wekt het toestel weer wanneer je hem opent. Daarmee weten we ook meteen waarom er voor de presentatie van vandaag vaak geruchten de kop opstaken over een aanwezigheidssensor bij de nieuwe iPad.

,

Geen iOS 5, wel iOS 4.3
De iPad 2 doet z’n ding met iOS 4.3 als besturingssysteem, een nieuwe versie waarvan de meeste features al bekend waren. Daarbij moet je onder meer denken aan beter presterende Safari-browser, FaceTime en nieuwe AirPlay-features. Home Sharing via iTunes is echter wel nieuw.

Een Personal Hotspot-mogelijkheid (lees: tethering) komt er ook aan in iOS 4.3, maar die blijft exclusief voorbehouden aan de iPhone 4. De Wi-Fi verbinding van je iPad delen als draadloos toegangspunt zit er dus nog niet in.

Deze iOS-update zal vanaf 11 maart voor andere iOS-toestellen zoals de iPhone en (nieuwere) iPod Touch te downloaden zijn.

Wie de nieuwe iPad al even in actie wil zien, kan daarvoor terecht op de Apple-website.

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.