Redactie

7 tips voor meer muziek- en filmgenot

Een mooie muziekinstallatie of thuisbioscoop verdient kwalitatief hoogwaardige software. Deze zeven tips zetten je op weg naar meer kijk- en luisterplezier.
 
 

1. High definition graag
Concerten op dvd zijn leuk, maar in high definition ziet het er nog een stuk beter uit. En het klinkt ook beter. Geluidstracks op Blu-ray die gecodeerd zijn in Dolby True HD en DTS-HD Master Audio zetten de stap van lossy naar lossless, wat zich vertaalt in kwaliteitswinst.

Dolby Digital Plus en DTS-HD High Resolution Audio zijn dan weer lossy surround-formaten… maar ze bieden wel een hogere datarate en kunnen meer kanalen aansturen dan hun tegenhangers op dvd. Ook met die formaten boek je dus weer wat winst.


2. Zware jongens

Ook in platenspelers wordt tegenwoordig weer volop geïnvesteerd. Om de beste klank uit die draaitafel te halen, kies je best voor producties op zwaarder vinyl, typisch 180 of zelfs 200 gram. Deze platen zijn niet alleen zwaarder, maar ook iets dikker dan normale elpees.

Albums zoals Clearaudio’s Music-Pickup Test Record zijn eveneens regelrechte aanraders. Dit soort elpees is er specifiek op gericht om de kwaliteiten van je draaitafel, element en toonarm kritisch te testen met afwisselende, hoogwaardige muziekopnames. Leuker om te beluisteren dan een set testtonen en toch geschikt om tot nieuwe inzichten te komen…

,

3. Beeldig geluid
Je ziet je muziek liefst vergezeld van beeld op dvd? Ook in dat geval is er keuze te over. Maar niet alle dvd-titels zijn voorzien van een evenwaardige soundtrack, en dan hebben we het niet over de artistieke kwaliteiten.

Op sommige schijfjes met oudere opnames staat bijvoorbeeld alleen een Dolby Digital 2.0-track, zodat je niet over meerkanaalsgeluid beschikt. Klassieke concerten en opera’s komen soms in 5.0-formaat, dus zonder subwooferkanaal.

En verlies ook het verschil tussen Dolby Digital en DTS niet uit het oog. Hoewel het in beide gevallen om lossy formaten gaat, biedt DTS potentieel een iets betere geluidskwaliteit. DTS 96/24 legt de lat nog wat hoger.

4. Swingende bits en bytes
De kwaliteit van muziekdownloads bij diensten zoals iTunes is al heel wat beter als in de begindagen, maar de meeste online-aanbieders zweren nog steeds bij lossy bestandsformaten. Dat betekent kwaliteitsverlies.

Ga dus liever op zoek naar downloads in een lossless-formaat zoals Flac. Die muziekbestanden combineren de geluidskwaliteit van een cd (of beter) met het gebruiksgemak dat eigen is aan streaming audio.

Liefhebbers van klassieke muziek kunnen onder meer terecht bij Deutsche Grammophon, dat z’n catalogus deels in het hoogwaardige Flac-formaat aanbiedt. Ook aanbieders zoals HD Tracks, Linn Records en Naim Label hebben een mooi aanbod lossless muziek die je tegen betaling kan downloaden.

Ben je avontuurlijker aangelegd en sta je open voor nieuwe muziek, dan is een abonnement bij een muziekdienst zoals B&W’s Society of Sound een aanrader.

,

5. Schijfjes in overvloed
Streaming mag dan wel dé trend van dit moment zijn voor hoogwaardige muziek, toch hebben ook de klassieke, blinkende schijfjes nog steeds heel wat te bieden.

Daarbij denken we in de eerste plaats aan de goede oude cd, maar daar hoeft het niet bij te blijven. Wie zich wil wagen aan ‘audiofiele’ nicheformaten – we denken dan aan sa-cd en dvd-audio, maar ook aan minder bekende media zoals (k2) hd cd, gold cd, shm cd en xr cd – moet wel even nagaan of hij apparatuur in huis heeft om ze mee af te spelen.

Sommige van deze schijfjes werken op alle cd-spelers, maar andere stellen specifiek eisen aan de apparatuur. Er zijn ook releases die verschillende formaten combineren.

6. Proef een keer van jazz en klassiek
Muziekbeleving is een erg persoonlijke aangelegenheid, en over smaken en kleuren valt natuurlijk niet te twisten. Maar toch kan het de moeite lonen om je een keer aan jazz en klassiek te wagen, ook al spreken die genres je misschien niet meteen aan.

De reden? Het samenspel van de muzikanten wordt bij jazzopnames en klassieke muziek in één keer opgenomen. Bij populaire muziek verloopt het anders: de verschillende instrumenten en zanglijnen worden één voor één opgenomen, en nadien uitvoerig bewerkt met galm en andere effecten.

Daardoor zit het eerste soort opnames – zeker bij audiofiele labels – een stuk natuurlijker in elkaar. Dat maakt ze bij uitstek geschikt voor het beoordelen van kwaliteiten zoals de podiumafbeelding, diepte in het geluidsbeeld, timbre en dynamiek van een hoogwaardige hifiset.

,

7. Persoonlijke keuzes
Sommige opnames mikken op een natuurgetrouwe klank in stereo, andere gaan voor een zo indrukwekkend mogelijk effect in surround. Je kan bij beide pareltjes ontdekken, los van het genre muziek waarnaar je liefst luistert.

Trek je dus niet al te veel aan van wat zogenaamd done en not done is volgens high-end dogma’s. Een muziekinstallatie schaf je in de eerste plaats aan om te genieten van je favoriete muziek, of het nu om Diana Krall, Tiesto of André Hazes gaat…

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.