Redactie

3D voorlopig te duur voor VRT

De VRT heeft voorlopig geen plannen om een 3D-aanbod te ontwikkelen. De kostprijs voor dergelijke producties is relatief hoog en het aantal kijkers met een 3D-televisietoestel blijft vooralsnog zeer beperkt.

De openbare omroep volgt de technologische evoluties wel op de voet, maar wil geen voortrekkersrol spelen. Dat antwoordt Vlaams mediaminister Ingrid Lieten op een schriftelijke vraag van Jurgen Verstrepen (LDD).

Wel 3D-experimenten
Wel tracht de VRT knowhow over 3D op te bouwen, waardoor de openbare omroep technisch in staat zal zijn een dergelijk aanbod te brengen als de 3D-markt relevanter wordt en 3D-televisietoestellen beter betaalbaar.

Het ontwikkelen van knowhow gebeurt door medewerkers workshops te laten volgen en door 3D-experimenten op te zetten. Zo werd samen met de Vlaamse audiovisuele sector in 2009 samengewerkt voor een experimentele productie van de Memorial Van Damme. Ook bij de laatste aflevering van FC De Kampioenen en bij de Radio 1-sessies werden 3D-testen uitgevoerd.

"De toekomstige evoluties rond  3D-televisie zijn momenteel moeilijk in te schatten, en ook het succes van 3D-tv-producties is nu nog niet te bepalen. Momenteel lijkt alleen een beperkt 3D-sportaanbod enigszins succesvol te kunnen worden. De verwachting is dat het nog meerdere jaren duurt vooraleer er Vlaamse 3D-producties op grote schaal worden geproduceerd", aldus Lieten.
 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.