Wil je av-apparaten wel kunnen bedienen vanuit je luie zetel, maar ze liever niet zien? We laten je zien hoe dat kan in deze workshop.
Je hebt de afgelopen jaren een stevige av-set samengesteld. Omdat je steevast voor toestellen met de beste prijs-kwaliteitverhouding koos, zit je nu wel met een resem apparaten van verschillende merken.
Technisch gezien is dat geen probleem, maar mooi is anders. Het ene zilver is het andere niet en ook de breedtes van de toestellen zijn niet altijd gelijk. Daarom zou je het stapeltje apparaten liefst in je nieuwe kast verstoppen. Dat kan wel, maar het schept problemen naar de bediening toe. En telkens het deurtje openzetten als je een streepje muziek wil horen of even het nieuws wil bekijken, dat werkt ook niet echt handig.
Dit probleem stelt zich zeker als je set verstopt zit in een kast die niet eens in het zicht staat als je naar de tv kijkt. In zo’n geval moet je je lichaam in de vreemdste bochten draaien als je de signalen van je afstandsbediening hun doel wil doen bereiken.
Doorgeefluik
Dat soort acrobatiek kan je vermijden als je een eenvoudig IR-netwerkje opzet. Klinkt moeilijk, tot je weet dat IR gewoon staat voor infrarood en dat er totaaloplossingen in de handel zijn. Die bundelen alle benodigde onderdelen netjes in één verpakking.
De IR Distribution Kit (250 euro) van Elan is daar een mooi voorbeeld van. In het doosje vinden we een IR-ontvanger (een ‘oog’), een IR-router (de verkeersagent) en vier IR-zendertjes (die signalen doorgeven aan onze apparaten).
Deze laatste hebben een kleefcontact, en moeten over het infraroodoog van elk apparaat gekleefd worden. Eerste opdracht: dat oog op je apparaten lokaliseren. Sommige oogjes zijn gewoon zichtbaar, andere vallen pas op als je er met een lichtje op schijnt. En dan zijn er nog exemplaren die écht moeilijk te vinden zijn… In dat geval kijk je best even in de handleiding.
Soms is het zoek- en plakwerk geheel overbodig. Nogal wat apparaten beschikken namelijk over een speciale IR-ingang (in minijackformaat). Die is speciaal bedoeld voor dit soort klussen, en maakt de operatie alleen maar makkelijker. Klaar om aan de slag te gaan?
,
De IR-ontvanger vangt infraroodsignalen op van de afstandsbediening en moet dus in het zicht staan, net onder de tv bijvoorbeeld. We plaatsen ons table top-model op de voet van de tv, maar er bestaan ook ontvangertjes die je kan inwerken in de muur.
Plaats je apparatuur op z’n definitieve stek en monteer de IR-router in de buurt. Kies de plaats zorgvuldig uit, want de IR-router moet verbonden worden met je afspeelapparatuur én de IR-ontvanger. Sluit de router aan op het lichtnet en plug de kabel van de IR-ontvanger in op de ‘IR-sensoringang’.
Ga na welke apparaten een elektrische IR-ingang hebben en sluit er een kabel met minijackstekker (niet meegeleverd) op aan. Leid deze kabels naar een output op je IR-router.
Op toestellen zonder elektrische IR-ingang kleven we eerst het docking-station. Maak eerst het interne oog van je av-apparaten goed schoon met een zacht doekje.
Vervolgens leiden we het zenderkabeltje over het toestel naar het vastgekleefde docking station en plaatsen we het uiteinde erin. De minijack aan de andere kant van de kabel pluggen we in de IR-router.
Nadat alles netjes is afgewerkt, kunnen we de kastdeuren sluiten. Let er wel op dat je voldoende luchtcirculatie toelaat binnenin de kast zodat je apparatuur voldoende warmte kwijt kan. Dat kan bijvoorbeeld door gaten te voorzien in de achterwand, idealiter met een fluisterstille ventilator erin.