Redactie

Things to Do in Denver When You’re Dead

In het zog van Reservoir Dogs en Pulp Fiction zagen we vooraan de jaren ’90 een frisse wind door het misdaadgenre waaien.

De koningsdrama’s waarmee Martin Scorsese en Francis Ford Coppola het genre groot maakten in de jaren ’70 en ’80 werden bruut opzijgezet voor een soort dommeklotenkomedies, met dat verschil dat de dommekloten in dit geval meestal staalharde criminelen en moordenaars waren.

In Things to Do in Denver When You’re Dead werd er in ieder geval een jumboblik met dat soort gasten opengetrokken. Andy Garcia speelt Jimmy the Saint, een kruimeldief die die een bende nog kleinere criminelen rond zich schaart voor één simpele klus: het lief van de dochter van maffiabaas Man with the Plan (een voor deze film tot aan de nek verlamde, maar daarom niet minder vonkende Christopher Walken) zo bang maken dat hij de verloving verbreekt.

Maar als je eens goed kijkt naar wie Jimmy hiervoor allemaal inschakelt, weet je meteen dat dit gewoon fout moét gaan: de melaatse pornofilmmonteur Pieces bijvoorbeeld (“Ik verloor een teen van de week”, murmelt acteur Christopher Lloyd), of de opgebaarde lijken als boksbal gebruikende halvegare Critical Bill (Treat Williams).

Things to Do deed in zijn tijd (1995) een beetje teveel zijn best om modieus te zijn, maar blijft vijftien jaar later wonderbaarlijk overeind.

Dinsdag 26 december, 2BE, 23u15

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.