Geluid

Subwoofer

Een subwoofer is een luidspreker die bedoeld is voor de weergave van de allerlaagste frequenties in muziek en de LFE-effecten in films. Gewone luidsprekers kunnen dat frequentiegebied in de meeste gevallen niet correct weergeven.

Vooral in een thuisbioscoop is het weergeven van die laagste frequenties erg belangrijk. Het verschil in impact dat je ervaart tussen een set met sub en eentje zonder is echt enorm. Zeker als je houdt van actie- en SF-prenten. Maar laat je door dat laatste niet misleiden: alle soorten geluid – dus ook muziek – varen wel bij de ondersteuning van een subwoofer.

Omdat een degelijke subwoofer een actief ontwerp is – dat wil zeggen, met z’n eigen ingebouwde versterker – wordt je normale av- of stereoversterker alvast van de taak ontlast om die lage frequenties weer te geven. Daardoor blijft er meer vermogen over voor de rest van het frequentiespectrum. Dat uit zich veelal in een aangenamere, meer relaxte geluidsweergave.

En omdat het voor je oren niet uitmaakt waar je de subwoofer precies plaatst in de ruimte – als je hem geen frequenties van meer dan 80 Hz laat produceren, tenminste – kan je een locatie uitkiezen waar hij de best mogelijke geluidsweergave produceert. Kortom, ook bij stereosets kan een degelijke subwoofer bijdragen tot een betere luisterervaring.

Hou er wel rekening mee dat het afstemmen van de luidsprekers en de subwoofer – dus waar de ene ophoudt en de andere begint – geen eenvoudige klus is.
 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.