Geluid

Room EQ

Room Equalising (of kortweg ‘Room EQ’) dook een paar jaar geleden op bij av-receivers uit de topklasse, maar intussen zien we de technologie ook terug bij goedkopere toestellen. Eenvoudig gezegd gaat het om een digitaal equalisingsysteem dat de akoestiek van de ruimte meet, problemen opvangt en ze corrigeert. In de praktijk worden dergelijke systemen ook gebruikt voor heel wat andere zaken.

Een equalizer kan je best omschrijven als een gesofisticeerde toonregeling waarmee je bepaalde frequenties of frequentiegebieden kan versterken of verzwakken.

Een parametrische equalizer is een stuk complexer dan zijn grafische tegenhanger. Dat komt omdat je bij dit systeem zelf de basisfrequentie kan bepalen waarop het toestel ingrijpt, en ook de breedte van het te wijzigen frequentiegebied – hoeveel onder en boven die basisfrequentie hij meeneemt – zich flexibel laat instellen.

Met een parametrische equalizer kan je dus een probleem dat zich op of rond een bepaalde frequentie bevindt corrigeren, als je weet waarmee je bezig bent.
 

Akoestiek
Een modern room equalising-systeem (RoomEQ) werkt volgens hetzelfde principe als de parametrische equalizer. Room EQ is dan ook voornamelijk bedoeld om frequentiespecifieke problemen aan te pakken, meer bepaald akoestische tekortkomingen van de luisterruimte.

Jammer genoeg heeft elke ruimte met zo’n tekortkomingen te kampen. Uitzonderingen op die regel zijn ruimtes die van A tot Z ontworpen zijn om een optimale akoestiek te creëren, en dan nog…
 


Automatische piloot

Steeds meer av-receivers zijn uitgerust met een volautomatisch Room EQ-systeem. Dat bestaat enerzijds uit een digitale, parametrische equalizer en anderzijds uit een meetmicrofoon.

Het is de bedoeling dat je de meetmicrofoon op je luisterpositie plaatst, zodat op die specifieke plaats het gedrag van staande golven wordt opgemeten. De av-receiver zal dan zelf de nodige aanpassingen uitvoeren om de weergave af te stemmen op de ruimte en de luisterpositie.

De meeste Room EQ-systemen laten trouwens toe om metingen uit te voeren op verschillende plaatsen in een ruimte – de Audyssey MultEQtechnologie kan bijvoorbeeld maximaal zes posities uitmeten.
 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.