Redactie

Review: Sony VPL-VW85 projector

De Sony VPL-VW85 is een Full HD-projector die gebruikmaakt van SXRD-technologie (LCoS) en geboekstaafd staat als een ‘betaalbaar’ topmodel. Betaalbaar is echter een relatief begrip in dit segment, al staat dit toestel wel garant voor absolute topkwaliteit.

Deze Sony VPL-VW85 is de grote broer van de VPL-HW15 (2.904 euro) en is dan ook duurder, een flinke slok zelfs (5.475 euro). Zoals het aanzienlijke prijsverschil doet vermoeden, heeft deze LCoS-projector dan ook heel wat meer te bieden dan z’n goedkopere merkgenoot. De VPL-VW85 stelt zich bovendien op als concurrent van de JVC DLA-HD950 (5.999 euro), een referentie voor dit prijssegment.

Gebruiksvriendelijk en stil
Het design is erg geslaagd met een mooie golvende lijn, maar vergis je niet: deze Sony is behoorlijk groot. De keuze om de aansluitingen aan de zijkant van het toestel te plaatsen vinden we minder praktisch. Voor plaatsing op een schap is het ideaal – je hebt immers minder diepte nodig – maar een projector van dit kaliber wordt in de meeste gevallen aan het plafond gehangen. In zo’n opstelling maken de zijdelingse aansluitingen het onmogelijk om de kabels netjes te verbergen.
 

De installatie verloopt opvallend vlot dankzij een gemotoriseerde zoom, focus en lensshift. We hadden wel liever een iets groter zoombereik en dito lensshift gezien.

De VPL-VW85 maakt nauwelijks lawaai. In low lamp-mode is het toestel onhoorbaar, maar zelfs met de lamp in de hoogste stand is er eigenlijk geen sprake van hinderlijk lawaai. We geven trouwens de voorkeur aan die laatste stand, aangezien die voor iets levendigere beelden zorgt. 

Vloeiende beweging
De beeldprestaties van de Sony VPL-VW85 liegen er niet om. Zowel met bronmateriaal van Blu-ray als dvd zet de Sony quasi perfecte resultaten neer voor de beeldverwerking. De ruisonderdrukking kan je erg uitgebreid instellen en levert mooie, ruisvrije beelden op die er toch lekker scherp uitzien.

Een interessante extra is ‘MotionFlow’. Deze technologie berekent extra beelden voor een vloeiender en scherper eindresultaat. Of je het resultaat kan smaken is een kwestie van persoonlijke voorkeur; sommigen vinden het net iets té vloeiend. De technologie introduceert alleszins geen ostentatieve beeldfouten, dus je kan je persoonlijke smaak laten beslissen of je deze feature activeert of niet.

Het kleurbereik is nagenoeg perfect, en ook de grijsschaal scoort uitstekend. Enkel bij de witste tinten ontstaat er een lichte magenta verkleuring. Opvallend is de iets te hoge algemene helderheid van het beeld, wat te wijten is aan een te lage gammawaarde. Daardoor is er veel zwartdetail zichtbaar, maar je verliest wel wat witdetail. Het zwartniveau ziet er bijzonder goed uit en doet nauwelijks onder voor de JVC.

,

Het beste van twee werelden
De Sony is uitgerust met een dynamische iris, die je manueel kan instellen of automatisch zijn werk kan laten doen. Met een gesloten iris verlies je lichtopbrengst maar wordt het zwartniveau lager, terwijl een open iris voor een helderder beeld zorgt maar ook voor minder goede zwartniveaus zorgt. Een dynamische iris combineert de voordelen van beide en probeert de nadelen te beperken.
 

Bij onze test merken we alvast geen hinderlijke sprongen in de beeldhelderheid wanneer de automatische iris actief is, en bovendien kan je ook de reactietijd van de iris aanpassen als je de drang voelt om te experimenteren. Wat we te zien krijgen bevalt ons echter uitstekend: de Sony levert een geweldig contrast en combineert dat met prachtige kleuren. Het beeld is dan ook om van te snoepen.

Wat staat er op het menu?
Het enige punt zwakkere punt van de VPL-VW85 zijn de menu’s. Die zijn weliswaar logisch georganiseerd en bevatten nagenoeg alle instellingen die gevorderde gebruikers zich maar kunnen wensen, maar ze kunnen echt wel wat verduidelijking gebruiken.

Vermeldingen zoals ‘Normaal’, ‘Wide 1’  ‘Wide 2’ voor de kleurruimte zeggen bijzonder weinig en ook de handleiding maakt ons niets wijzer. Bij de gamma-instellingen botsen we op een vergelijkbaar probleem: er zijn wel 10 presets aanwezig, maar het is onduidelijk welk resultaat ze horen te leveren.

Wil je de gammawaarde bijwerken, dan moet je aan de slag met pc-software (Image Director 3) en de seriële verbinding. Dat kan duidelijk eenvoudiger: bij heel wat concurrenten kan je deze waarde wijzigen via de projectormenu’s.

Het mag duidelijk zijn: deze Sony levert absolute topkwaliteit en verdient zeker z’n plaats in een hoogwaardige thuisbioscoop. Toegegeven, je betaalt er een flinke cent voor, maar dat geldt net zozeer voor de concurrentie in dit segment. De prijs-kwaliteitverhouding vinden we dan ook uitstekend, als je in de markt bent voor een projector van dit kaliber.

,

SONY VPL-VW85: SPECIFICATIES
Technologie: SXRD-projector (LCoS)
Resolutie: 1.920 x 1.080 pixels
Lichtopbrengst: 800 ANSI lumen
Contrast: 120.000:1
Lensshift: +/- 65% verticaal, +/-25% horizontaal
Opstelling voor beeld van 100 inch (254 cm): tussen 3,3 en 4,8 meter
Extra: Gemotoriseerde zoom (1.6x) en focus
Geluidsniveau: 20dB
Afmetingen (BxHxD): 470 x 179 x 482 mm
Gewicht: 12 kg
Ingangen: 2x HDMI, 1x component Video, 1x D-sub, 1x S-video, 1x composiet video; 1x RS-232C, 2x 12v-trigger
Prijs: 5.475 euro

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.