Redactie

Review: Sony KDL-40NX700 Edge-led lcd-televisie

De KDL-40NX700 is een 40-inch lcd-televisie met ‘edge led’-achtergrondverlichting. Hij maakt deel uit van de ‘Monolithic Design’-familie, en oogt uitermate fraai. Zijn de prestaties van een even hoog niveau?
 

De Sony KDL-40NX700 is een 40-inch Full HD-televisie, goed voor een royale beelddiagonaal van 101 centimeter. Toch is het toestel amper 6,4 centimeter diep. Designmatig is de balkvormige voet het meest vernieuwende element, al wordt de voet eigenlijk als een apart product verkocht. In de Benelux levert Sony hem zonder meerprijs bij de televisie, maar hij zit wel in een tweede verpakking.

De spectaculaire voet ziet er niet alleen opvallend uit, maar laat de televisie desgewenst tot zes graden achterover leunen. Dat moet voor een prettigere kijkervaring zorgen als de tv op een laag meubelstuk geplaatst wordt. De KDL-40NX700 is verkrijgbaar met een witte of een zwarte schermrand. Het zogenaamde ‘wit’ is eigenlijk een soort fluorescerend lichtgroen, waardoor onze voorkeur uitgaat naar de zwarte versie.

LED met een kantje
Lcd-televisies met een duidelijke designmeerwaarde zijn tegenwoordig in negen van de tien gevallen uitgerust met Edge LED-technologie. En dat is hier niet anders. De traditionele achtergrondverlichting van het lcd-paneel is daarbij vervangen door LED’s. Dat is meteen ook het geheim achter de geringe diepte van het toestel: omdat de LED’s zich aan de zijkant van het scherm bevinden, is het mogelijk de kastdiepte sterk in te perken.

Op de featurelijst trekken vooral de internetmogelijkheden onze aandacht, met toegang tot YouTube, DailyMotion, Flickr, Facebook en Twitter. Het zorgt ervoor dat je met de tv heel wat meer gaat doen dan alleen maar tv kijken.

De XMB-menustructuur die Sony al jaren in heel wat toestellen gebruikt, heeft z’n deugdzaamheid intussen wel bewezen. Bovendien is het voor bestaande Sony-klanten prettig om een nieuw product aan te kopen waarbij ze zich al direct ‘thuis voelen’ in de menustructuur. Ook de afstandsbediening is geslaagd: ze heeft een aantrekkelijke vormgeving en is prettig in het gebruik.

Beeldprestaties
Uit onze metingen blijkt dat de kleurenweergave niet volledig aan de norm voldoet. Zo is het kleurbereik – met name de roodtinten – niet helemaal volledig en blijkt het kleurverloop in de donkere tinten onregelmatig. De contrastmetingen laten dan weer erg mooie cijfers zien.

De beelden die we met de analoge tv-tuner binnenhalen zien er erg goed uit. Het beeld oogt erg rustig en de kleurenweergave is hier behoorlijk goed. Bovendien laat de degelijke contrastweergave zich ook hier weer opmerken.

Minpuntjes zijn dat het beeld soms wat aan de pipse kant lijkt – vooral bij invallend daglicht – en dat het scherm een reflecterende werking heeft. Hou daar rekening mee bij de plaatsing van het toestel.

,

De Sony spartelt vlot door de scalingtesten, zowel met SD- als HD-beeldmateriaal. De Blu-ray disc van Apocalyptico toont mooie, realistische en gedetailleerde groentinten, ook als de planten en bladeren voorbijflitsen in een snelle achtervolgingsscène. De kleuren zijn soms wel wat oververzadigd, met name het rood en het geel. Flitsende panbewegingen (dus van links naar rechts of andersom) worden erg goed verteerd door de Sony. Dat hebben we weleens anders gezien. Verder genieten we van de mooie, diepe zwarten en de fraaie contrastweergave.

Het geluid is goed genoeg voor het normale kijkbuisvoer, maar als het je vooral om film te doen is kan je beter een soundbar of een av-receiver met een 5.1-speakerset in de strijd gooien. Dat blijft een euvel bij nagenoeg alle dunne tv-schermen.

Met de KDL-40NX700 heeft Sony een erg mooie lcd-televisie met Edge-LED achtergrondverlichting in het aanbod, die bovendien heel wat extra’s biedt. De prestaties staan op punt, maar het prijskaartje is ook bovengemiddeld hoog voor een 40-inch toestel.


SONY KDL-40NX700: SPECIFICATIES

Scherm: 40-inch lcd met ‘edge led’-achtergrondverlichting
Resolutie: 1.920 x 1.080
Tv-ontvangers: analoog, DVB-T, DVB-C
Aansluitingen: HDMI (4x), component video in, Scart, VGA in, stereo cinch in, stereo minijack in, optisch digitaal uit, stereo minijack uit, LAN, WiFi, CI-kaartslot, usb
Afmetingen (excl voet): 994 x 641 x 64 mm
Gewicht: 19,2 kg
Adviesprijs: 1.499 euro
 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.