Beeld

Review: Loewe Individual Compose LED-tv en BluTech Vision Blu-ray-speler

Met de Individual Compose LED 400 DR+ Edge-LED-televisie en BluTech Vision Blu-ray-speler, bezorgde Loewe ons een bijzonder fraaie combinatie. In FWD Magazine 33 lees je hoe deze set het er vanaf brengt tegenover zeven andere Blu-ray/tv-combinaties van concurrerende merken. Het complete testrapport van de Loewe-set schotelen we je hier alvast voor.

,

Van alle merken in deze test kan Loewe haar sterkste punt het makkelijkst verkopen: je ziet namelijk meteen dat de Individual Compose LED 400 DR+ een bloedmooie televisie is. Meer nog, je kan hem zelfs aanpassen naar eigen wens. Kleuraccent, het soort voet of ophangsysteem, de bijhorende luidsprekeroplossing: je kiest het allemaal zelf in functie van je interieur en budget.

Ons testexemplaar stond op een gemotoriseerde voet waarop ook de optionele Soundprojector gemonteerd was (een test van deze soundbar lees je in FWD Magazine 33). De afwerking van het geheel is uitstekend, maar dat had je wellicht al door.

De aansluitingen zijn zo georiënteerd dat je het toestel ook makkelijk aan de muur kan hangen. We tellen drie antenne-ingangen waarvan twee zijn voorbehouden voor de ingebouwde dubbele satelliettuner.

Een opvallende afwezige is een ingang voor component video. Die missen we vooral omdat er slechts drie HDMI-aansluitingen beschikbaar zijn. Eén usb-aansluiting zit achteraan, een andere op de zijkant van het toestel. Die laatste zit trouwens verborgen achter een deurtje dat de toegang bemoeilijkt.

Bij het opstarten leidt een gids je probleemloos langs alle instellingen. Je krijgt hulp bij het afstemmen van de zenders en het kiezen van de instellingen voor de geluidsinstallatie. Voor de optionele Soundprojector voeren we daarbij een korte kalibratie uit.
 

,

De Individual Compose-televisie van Loewe is uitgerust met alle mogelijke tuners (inclusief satelliet) en een ingebouwde harde schijf. Daarop kan je tv-uitzendingen opnemen, bewerken en archiveren. Dat laatste kan alleen met een externe harde schijf van Loewe zelf. Opnames programmeren doe je via een elektronische programmagids (EPG) of teletekst. Tv-uitzendingen pauzeren of timeshiften kan ook.

De tv-menu’s verschijnen als een lint onderaan in het scherm en ogen aanvankelijk nogal onoverzichtelijk. Oefening baart kunst, maar als je een specifieke instelling zoekt, dan hou je toch best de overzichtspagina uit de handleiding bij de hand.

Loewe verdient wel extra punten voor de uitgebreide on-screen hulp bij het gebruik van de menu’s. Bij het doorlopen van alle functies krijg je voldoende informatie, en via de trefwoordenlijst kan je zowat alles terugvinden. In veel gevallen word je zelfs meteen naar het juiste menu geleid.

Net als het lintvormige menu vergt ook de afstandsbediening wat gewenning. Vooral omdat er weinig labels zijn voorzien bij de toetsen, die eerder aan de kleine kant zijn en een stevige toetsaanslag vragen. Ongewild een toets indrukken zal je dus niet snel gebeuren.

,

Op de Loewe Individual Compose vinden we niet veel instellingen om het beeld manueel bij te regelen. Daarom hopen we maar dat de af-fabriek beeldpresets correct zijn ingesteld. We gaan aan de slag in de ‘Premium’-mode, schakelen de lichtsensor uit en zetten de kleurtemperatuur op ‘Zacht’.

De beeldverwerkingtesten leveren eerder matige scores op: de ruisonderdrukking is te zwak, zelfs in de hoogste stand, en bij dvd-beeldmateriaal zien we regelmatig gekartelde randen, wat wijst op matige de-interlacing. Ook de scherpte-instelling moeten we verlagen om valse randen te voorkomen.

Dit Loewe-scherm heeft echter ook een aantal sterke punten: de 400Hz-mode zorgt voor veel detail en scherpte in bewegende beelden. Deze LED-televisie zit nog niet op het niveau van de beste plasma’s, maar de dagen van onleesbare bewegende teksten of vage horizontale panbeelden zijn wel voorbij.

Het scherm laat ook een prima zwartwaarde opmeten. In onze Star Wars-testscène fonkelen sterren tegen een gitzwarte achtergrond. We zien echter ook dat het scherm wat heldere hoeken heeft.

De kleuren ogen net iets te fel, zonder echt uit de bocht te gaan. De grijsschaal is vrij van tinten en de kleurtemperatuur is aan de koele kant, wat we overigens verkiezen boven een al te warme kleur.

De geluidskwaliteit is uiteraard sterk afhankelijk van de aangesloten luidsprekers, maar met de optionele Soundprojector zit je alvast gebeiteld.

,

De Loewe Individual Compose is goed voorzien van extra functies. Onder de ‘Media’-toets vinden we bijvoorbeeld onze tv-opnames, een mediaspeler en internettoepassingen.

Die laatste zijn nieuw en staan nog in hun kinderschoenen. Op het startscherm zien we aanbevelingen als Filmtrailer.com, TF1-journaal, Discovery Channel, Radio 1, Klara, La Première en Crooze.fm.

Wil je het volledige aanbod doorbladeren, dan heb je veel geduld nodig: je moet eerst kiezen uit web-tv, videopodcasts of internetradio. Daarna beland je in lange tekstlijsten per genre of land. Het vraagt dus best wat moeite om de interessantste toepassingen te vinden. Omdat Loewe – net als Sharp – sinds kort met Philips samenwerkt voor haar internettoepassingen, hadden beter verwacht.

Het toestel kan overigens draadloos het internet op, al beveelt Loewe aan om een netwerkkabel te gebruiken als je HD-videobeelden wil streamen.

Dat brengt ons naadloos bij de ingebouwde mediaspeler, die alvast erg veel muziekformaten ondersteunt. Zo kan je ook flac-bestanden afspelen en lijsten (traag) doorbladeren op artiest, nummer, album en genre. Van aac-bestanden worden de tags echter niet ingelezen. De interface oogt bescheiden maar is duidelijk.

Ook de ondersteuning voor videoformaten lijkt op papier erg uitgebreid. In de praktijk merken we dat enkele bestanden echter in een foutieve beeldverhouding worden weergegeven en dat er geen ondersteuning is voor ondertitels. Jammer, maar niet onoverkomelijk als je deze televisie combineert met de bijpassende Loewe BluTech Vision Blu-ray-speler.

,

Loewe combineerde de Inidividual Compose LED-televisie voor deze test met de BluTech Vision, de enige Blu-ray-speler in het aanbod van de fabrikant.

Net als de televisie ziet het toestel er strak uit, met z’n chassis van geborsteld aluminium dat enkel wordt doorbroken door een centraal geplaatst ‘oog’.

Alle toetsen en de lader voor Blu-ray-schijfjes zitten verscholen achter het voorpaneel. Dat moet je dus eerst openklappen voor gebruik. Het oogt erg mooi, dat wel, maar of het ook handig is? Wij lieten de klep al snel openstaan. Dat oogt meteen een stuk minder fraai, en het risico op afbreken is niet enkel denkbeeldig. Een ideale oplossing vinden we dit dus niet.

,

Nadat de BluTech Vision is aangesloten, bladeren we door de menu’s en merken we nogal wat gelijkenissen op met de interface van een LG-speler. We gokken er dan ook op dat deze Loewe een binnenwerk van LG gebruikt.

het toestel start in elk geval erg snel op en laadt bijzonder vlot onze Blu-ray- en dvd-schijven. De uitgebreide hulp die we bij het instellen van de tv meekregen, is bij de Blu-ray-speler spijtig genoeg niet op het appel. Echt missen doen we die niet: het instellen van de juiste beeld- en audiokeuzes is kinderspel.

De afstandsbediening is dezelfde als bij de televisie, en dus voorzien van te kleine toetsen die een harde toetsaanslag vragen en te weinig uitleg bieden over hun functie. Dat is meteen ons grootste probleem met deze speler: de bediening kan echt wel beter. De twee menutoetsen (‘Titel’ en ‘Pop-up menu’) bijvoorbeeld, zijn absoluut niet logisch geplaatst.

,

Wanneer we de beeldkwaliteit van de BluTech Vision onder de loep nemen, blijkt het toestel erg complementair met de Loewe-televisie: de speler verwerkt onder meer dvd-beelden veel beter dan de televisie. Combineer de Loewe Individual Compose dus met deze Blu-ray-speler, zet deze laatste in 1.080p-modus en je zit goed.

De speler biedt overigens meer mogelijkheden om de beeldweergave naar wens aan te passen dan de televisie, al blijft de ruisonderdrukking ook hier zwak presteren. Deze combinatie blijft dus wel erg gevoelig voor beeldruis.

,

Vreemd genoeg kan je deze BluTech Vision niet verbinden met een thuisnetwerk. De netwerkaansluiting op de achterzijde kan wel een verbinding met internet maken, maar alleen voor eventuele BD Live-content van Blu-ray discs. Via de usb-aansluiting kan je muziek (alleen mp3 en wma) en videobestanden aanleveren.

De ingebouwde mediaspeler draagt het DivX HD-logo, waardoor die zowat alle videoformaten zou moeten ondersteunen. In de praktijk krijgen we
een 1.080p DivX-bestand echter niet aan de praat, en bij enkele mkv-bestanden loopt het fout met de beeldverhouding.

Ook het vermelden waard: de speler leest wel interne ondertitels van een mkv-bestand, maar niet van een VOB-bestand. Externe ondertitels vormen gelukkig geen probleem; iets wat wel een pijnlijk gemis was op de mediaspeler van de televisie.

,

De Loewe-set is niet enkel een lust voor het oog, ook op technisch vlak vormt deze combinatie een mooi geheel. De televisie staat bol (figuurlijk dan) van de functies, met als uitschieters de ingebouwde harde schijf en de prima audiospeler.

De uitwerking van de internettoepassingen kan beter, en de iets mindere beeldverwerking van de televisie compenseer je door de Blu-ray-speler in 1.080p-stand te zetten. Dat levert prima resultaten op.

Beide toestellen gebruiken een identieke afstandsbediening en kunnen dus met één exemplaar bediend worden. De remote vraagt wel enige gewenning, maar Loewe biedt begeleiding in de vorm van uitgebreid advies op het scherm.

Rest er nog één belangrijke vraag: hoe zit het met de prijs? Die is, naar aloude Loewe-traditie, niet van de poes. De door ons geteste opstelling (inclusief voet en soundprojector) wisselt voor 7.100 euro van eigenaar. Liefhebbers?

,

Loewe line-up: tv-toestellen & Blu-ray-speler

 • Individual Compose 32”:
  vanaf € 3.199
 • Individual Compose 40”:
  vanaf € 3.999
 • Individual Compose 46”:
  vanaf € 4.899
 • Individual Compose 55”:
  vanaf € 5.799
   
 • Sound Projector:
  vanaf € 1.600
 • Floorstand:
  € 700
   
 • BluTech Vision:
  € 799


TECHNISCHE GEGEVENS: LOEWE INDVIDUAL COMPOSE LED 400 DR+

Technologie: Edge-LED LCD
Schermformaat: 40 inch / 102 cm
Afmetingen (excl voet): 1.000 x 617 x 60 mm
Gewicht (excl voet): 23,4 kilogram
Energieverbruik (typisch / stand-by): 117 / 0,5 watt

Aansluitingen beeld:
3x antenne, 2x HDMI, 1x Scart, 1x PC/Mac VGA ( D-sub 15)
Aansluitingen audio: stereo minijack, center, digitaal coaxiaal
Zijkant: 1x HDMI, 1x S-video, 1x composiet, 1x stereo cinch


TECHNISCHE GEGEVENS: LOEWE BLUTECH VISION

HDMI / component: ja / ja
Scart (RGB) / S-video / composiet: nee / nee / ja
Digitaal coax / optisch: ja / ja
Analoog multikanaals cinch / stereo cinch: nee / ja

Opstarttijd / laadtijd BD / laadtijd dvd: 18 / 18 / 11 seconden
BD-video / BD-R / BD-RE: ja / ja / ja
Dvd-video: ja
Dvd-audio / sacd: nee / nee
Dvd-r(w) / dvd+rw: ja / ja
Dvd-r DL / dvd+r DL: nb
Dvd-ram: nee
Cd-audio / cd-r(w): ja / ja

Afmetingen: 430 x 54 x 260 mm
Gewicht: 2,7 kilogram
Energieverbruik (typisch / standby): 21 / 0,6 watt

Voor een volledige lijst met technische specificaties en beoordelingen kan je terecht in onze vergelijkende test van Blu-ray/televisie-combi’s in FWD Magazine 33 (vanaf 23 november in de kiosk).
 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.