Redactie

McIntosh MC452 legt de lat hoger

Wanneer het Amerikaanse McIntosh met een nieuw toestel op de proppen komt, weet je dat het om iets speciaals zal gaan. En ‘speciaal’ is wel het minste wat je kan zeggen van de nieuwe MC452, een tweekanaals eindversterker die een broertje dood heeft aan compromissen.

De specificaties van de nieuwe McIntosh zijn ronduit indrukwekkend. Met een vermogen van minimaal 450 watt per kanaal (bij een belasting van zowel bij 2, 4 als 8 Ohm) kan de MC452 iedere luidspreker perfect aansturen.

McIntosh gebruikt een Quad Balanced ontwerp voor de nieuwkomer, op basis van vier afzonderlijke 225 watt krachtige versterkingsmodules. Het gaat telkens om gebalanceerde differentieelversterkers, elk voorzien van tien complementaire ‘ThermalTrack’-transistoren. Per kanaal worden twee van deze modules aangewend, wat naast een gigantisch uitgangsvermogen ook voor een stroomreserve van 75 ampère zorgt.

De Quad Balanced uitgang van beide modules wordt gevoed door gebalanceerde uitgangs-‘autoformers’, met afzonderlijke plus- en minaansluitingen voor 2, 4 en 8 Ohm belastingen. Volgens McIntosh zijn het net die unieke autoformers die de MC452 op een uitzonderlijk hoog niveau doen presteren.

De overbemeten voedingstrafo en beide uitgangs-autoformers zitten in aluminium behuizingen, die ook nog eens afgesloten zijn met een speciale harssoort. Dat zorgt ervoor dat de versterker in alle koelte kan functioneren, wat een positief effect op de levensduur van de componenten moet hebben.

Dat levert ronduit indrukwekkende cijfers op. Of wat had je gedacht van een signaal-ruisverhouding van 122 dB (A-gewongen), een harmonische vervorming van minder dan 0,005 procent en een quasi kaarsrecht frequentieverloop binnen 0 tot -0,25 dB van 20 tot 20.000 Hz. Zelfs binnen 10 tot 100.000 Hz bedraagt het verloop amper -3 dB.
 

Klassieke verschijning
Net als andere McIntosh-versterkers is de MC452 voorzien van een compleet scala veiligheidsvoorzieningen, zoals ‘Thermal Control’ (tegen oververhitting), ‘Sentry Monitor’ (bescherming tegen defecte luidsprekers en kortsluiting in de bekabeling) en ‘Power Guard’ (bescherming tegen vervorming).

Ook de klassieke wattmeters – verplichte kost op een McIntosh – mochten natuurlijk niet ontbreken. Naast nauwkeurig zijn die ook snel: ze weten raad met pieken tot maar liefst 1.800 watt en een enkele puls bij 2 kHz doet ze al uitslaan tot 95 procent van de schaalindeling.

De McIntosh MC452 staat vanaf oktober bij de dealers. De adviesprijs bedraagt 10.500 euro.
 

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.