Beeld

Lcd-fabrikanten beboet voor prijsafspraken

De Europese Commissie heeft zes grote fabrikanten van lcd-panelen veroordeeld tot een gezamenlijke boete van bijna 650 miljoen euro wegens kartelvorming en prijsafspraken.

Uit een onderzoek van de Commissie is gebleken dat toplui van Samsung, LG, AU Optronic, Chimei InnoLux, Chungwa Picture Tubes en HannStar tussen 2001 en 2006 maandelijks bijeenkwamen om de minimumprijzen van hun producten te bespreken.

Ze zouden het ook gehad hebben over hun productievooruitzichten, het rendement van hun fabrieken en andere commercieel gevoelige informatie. De bestuursleden kwamen zeker zestig keer samen, meestal in een hotel in Taiwan.
 

Samsung doet boekje open over kartelpartners
De hoogte van de boetes is bepaald op basis van de Europese verkoopcijfers van de zes bedrijven. Samsung ontspringt de dans omdat het zijn vijf kartelpartners verlinkt zou hebben. LG hoeft slechts de helft van de boete te betalen omdat het heeft toegegeven dat de praktijken na 2005 verdergingen.

Chimei InnoLux is de grootste verliezer en moet 300 miljoen euro ophoesten. LG Display is na halvering van zijn boete toch nog 215 miljoen euro kwijt.
 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.