Beeld

Koopgids: afstandsbedieningen

Tegenwoordig wordt nagenoeg elk toestel geleverd met een bijpassende afstandsbediening. Maar wat maakt of kraakt een goede remote?
 

 

Het is amper te geloven dat er vroeger tv’s en geluidsinstallaties werden verkocht zonder afstandsbediening. Om een andere zender te kiezen of het volume te veranderen, moest je jezelf dus uit je luie zetel hijsen om het gewenste knopje inte drukken op het toestel een paar meter verderop. Een avondje flink doorzappen leverde dan ook heel wat lichaamsbeweging op.

Vandaag vinden we het vanzelfsprekend dat er bij elk nieuw AV-apparaat een afstandsbediening in de verpakking zit. Daarmee kunnen we de hele rimram zonder enige inspanning bedienen vanaf de bank.

Toch zijn niet alle afstandsbedieningen gelijk geschapen. En aangezien een doorsnee televisie of muzieksysteem tegenwoordig een indrukwekkende reeks mogelijkheden biedt, wordt de rol van die afstandsbediening steeds belangrijker voor een goede gebruikservaring. Daarom worden de prestaties van de meegleverde remote bij elke producttest in FWD Magazine mee beoordeeld.

Maar waar letten onze reviewers precies op om een goede afstandsbediening te onderscheiden van een minder goede?

,

1. RICHTINGGEVOELIGHEID
Moet je de afstandsbediening als een volleerd scherpschutter richten om ze enig effect te laten sorteren? Of werkt het zaakje ook nog goed als je ‘ongeveer’ in de juiste richting zit?

2. DE KNOPJES
Wat we willen, zijn niet al te kleine knopjes met voldoende ruimte tussen de verschillende toetsen. Alleen dan kan je de remote ook vlot kan bedienen als je geen vingers als tandenstokers hebt.

Verder is het bijzonder handig als de fabrikant de nodige aandacht schenkt aan een logische verdeling van de toetsen – bijvoorbeeld met een apart navigatie-eiland (ook bekend als D-pad) en een gescheiden cluster met transportknoppen voor een Blu-ray- of dvd-speler. Daarmee kan de bediening spontaan en intuïtief gebeuren. En zonder te kijken, in het meest ideale geval.

3. DUIDELIJKE OPSCHRIFTEN
We willen duidelijke taal en houden niet van het ‘één-knop-voor-drie-functies’ principe, waarbij allerlei labeltjes in diverse kleuren tegelijk om onze aandacht schreeuwen.

4. LICHT?
Ingebouwde verlichting of glow-in-the-dark knoppen kunnen verrekt handig zijn als je in je stikdonkere thuisbioscoop een filmpje wil meepikken of bij gedimde verlichting een minder handig geplaatste knop wil vinden.

5. ANATOMIE
Op een goede remote staan de knoppen zo gerangschikt dat je ze comfortabel kan bedienen zonder dat je vingers in de knoop draaien. Lijkt logisch, maar af en toe wordt hier toch stevig tegen gezondigd.
 

Voldoen de bijgeleverde remotes van jouw AV-toestellen niet aan onze criteria? Geen nood. Hoe minder goed ze scoren op de bovenstaande punten, hoe meer plezier je zal beleven aan een nieuwe, universele afstandsbediening of zelfs een heus touchscreen.

Verderop in het nieuwe jaar besteden we in FWD Magazine trouwens uitgebreid aandacht aan de betere universele afstandsbedieningen op de markt.

Nood aan een geheugensteuntje? Download dan onderaan deze pagina de geïllustreerde PDF-versie van dit artikel.
 

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.