Redactie

Veroordeelde downloader eist nieuw proces

Jammie Thomas-Rasset vraagt een nieuw proces. De vrouw werd in de VS recent veroordeeld tot het betalen van 1,92 miljoen dollar voor het illegaal downloaden van 24 liedjes via Kazaa. Volgens haar advocaten is de boete ongrondwettelijk.

De advocaten hebben een aantal argumenten. Zo is de boete te hoog volgens de due process-clausule. Die kijkt onder meer naar de mate van herhaling van het wangedrag en het verschil tussen de werkelijke en potentiële schade. Ook het verschil tussen de door de jury toegekende schadevergoeding en de sancties in vergelijkbare zaken speelt een rol.

Een ander argument is de mogelijkheid om terug te vallen op de zogenaamde remmittitur. Dat is van toepassing wanneer een uitspraak "monsterachtig of schokkend" is.

Aangezien de boete per gedownload muzieknummer 62.015 keer hoger ligt dan de originele prijs (5.333 keer per album), is dit mogelijk het geval. De advocaten van Thomas-Rasset zeggen bovendien dat de vrouw de cd’s van de gedownloade nummers al in haar bezit had en dat het delen ervan zonder commercieel motief gebeurde.

Illegaal bewijsmateriaal
Een derde argument van de verdediging is dat het hof fouten heeft gemaakt door bewijzen van Mediasentry toe te laten. Deze organisatie volgt en identificeert in opdracht van de muziek-, film- en software-industrie IP-adressen van mensen die illegaal bestanden uitwisselen. De locatie vanaf waar Mediasentry opereerde werd niet bekendgemaakt, en dat maakt het bewijsmateriaal illegaal.

Hoogstwaarschijnlijk heeft Mediasentry de vrouw gevolgd vanuit Maryland of New Jersey. Deze staten hebben echter strikte regels als het aankomt op het afluisteren van communicatie.

Steun van artiesten
Intussen krijgt Jammie Thomas-Rasset steun uit onverwachte hoek. Zo gaf de artiest Moby al een steunbetuiging op zijn blog, en ook de Amerikaanse zanger Richard Marx doet nu iets soortgelijks.

Marx’ nummer ‘Now and Forever’ was een van de 24 nummers waarvoor Thomas-Rasset werd veroordeeld. Marx biedt in een verklaring zijn excuses aan omdat hij niet geassocieerd wil worden met de rechtszaak.

"Als professioneel songschrijver heb ik bezwaar tegen het illegaal downloaden van muziek. Maar ik heb ook altijd sympathie gevoeld voor de doorsnee muziekfan die consistent financieel wordt misbruikt door de hebzuchtige acties van de grote labels."

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.