Redactie

Piraat koopt meer muziek

Een Britse studie stelt vast dat muziekpiraten gemiddeld 75 procent meer uitgeven aan muziek dan degenen die het legaal houden. Volgens onderzoekers is de verklaring relatief eenvoudig: ze hebben gewoon meer interesse in muziek, zeggen ze in The Independent.

Wie illegaal muziek downloadt, geeft per jaar gemiddeld 77 pond (86 euro) uit aan muziek. Dat is 33 pond (37 euro) meer dan mensen die aangeven alles legaal te houden. De studie werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Ipsos Mori in opdracht van de Britse denktank Demos.

De onderzoekers hebben duizend Britten tussen de zestien en vijftig jaar ondervraagd. Een op tien zegt dat hij of zij illegaal muziek downloadt. Het aantal mensen in Groot-Brittannië dat illegaal downloadt wordt geschat op zeven miljoen. Volgens de Britse muziekbranche kosten muziekpiraten de sector jaarlijks tweehonderd miljoen pond (223 miljoen euro).

Piraterijwet
Opmerkelijk is dat het onderzoek een zijsprong maakt naar de piraterijwet die de Britse staatssecretaris Peter Mandelson wil invoeren. Deze wet komt er op neer dat betrapte downloaders na herhaaldelijke overtredingen hun internetverbinding kunnen kwijtraken.

In hun bevindingen beweren de onderzoekers dat dergelijke maatregelen slecht kunnen zijn voor de muziekindustrie. Met deze aanpak zou de overheid immers de belangrijkste klanten van de sector treffen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.