De Nederlandse overheid wil het auteursrecht op internet moderniseren. Concreet wil de regering "het downloaden van beschermde werken uit (evident) illegale bron" verbieden. Dat is op dit moment namelijk niet strafbaar bij onze noorderburen. De huidige thuiskopieheffing op datadragers wordt op termijn afgeschaft.
Het is de bedoeling dat illegaal downloaden in Nederland kan worden bestreden. Volgens de huidige wet kan men nu enkel de uploaders aanpakken. Maar het is niet de bedoeling om processen tegen individuele downloaders aan te spannen, benadrukt de Nederlandse regering.
"Het kabinet wil het downloadverbod niet gebruiken om internetgebruikers het leven zuur te maken, maar juist om de illegale activiteiten van commerciële partijen uit te bannen", zo staat in het persbericht van de ministerraad.
Beter legaal aanbod
De aanpassing van de auteurswet moet volgens de overheid wel gepaard gaan met een beter legaal aanbod voor muziek en films op internet. Dat moet ervoor zorgen dat auteurs en andere rechthebbenden hun inkomsten niet mislopen.
De overheid denkt hierbij aan licenties waarbij je als consument voor een maandelijks bedrag muziek kunt beluisteren of downloaden.
Drie jaar
Het downloadverbod is echter nog niet voor morgen. Het kabinet gaat dit de komende drie jaar uitwerken. Begin 2010 komt er een wetsvoorstel dat de contractuele positie van auteurs en uitvoerende kunstenaars versterkt. Ook het toezicht op de collectieve beheersorganisaties wordt verscherpt.