Redactie

Microsoft klaagt over Belgische breedbandlimieten

Belgische bezitters van een Xbox 360-spelconsole kunnen sinds kort films online huren bij de Zune Marketplace van Microsoft. Daarbij worden films in SD (standard definition) of HD (high definition) via een breedbandinternetverbinding gestreamd naar de Xbox 360, en zo op de tv getoond. Er komt dus geen settopbox of andere apparatuur aan te pas.

De huidige Belgische breedbandsituatie baart Microsoft echter zorgen. Het streamen van films kost immers heel wat bandbreedte. Afhankelijk van de gekozen kwaliteit betekent dat dat er enkele honderden megabytes tot wel veertien gigabyte aan data versast worden. Met de datalimieten die Telenet en Belgacom vandaag hanteren, kunnen zo per maand maar een beperkt aantal films via de Zune-verhuurdienst bekeken worden.

Wie breedband ‘light’ heeft, een afgeslankte variant van breedband met doorgaanse lagere datalimieten, is nog slechter af, en kan niet eens één HD-film via Zune bekijken zonder over zijn datalimiet te gaan. Gebeurt dat toch, dan wordt de klant door de internetprovider op een lagere snelheid gezet, of moet hij bijbetalen.

Zaak is aangekaart, zegt Microsoft
Philippe Vandervoort, countrymanager van Microsoft Belux, erkent het probleem en zegt "de zaak te hebben aangekaart bij Telenet en Belgacom". Behalve als internetprovider zijn Belgacom en Telenet actief in de markt van digitale televisie, en ze hebben daarbij elk een eigen aanbod voor video-on-demand. Het lijkt er sterk op dat Telenet en Belgacom hun dominante positie op de breedbandmarkt aanwenden om een concurrent uit een andere markt (digitale tv) te weren. Eurocommissaris Neelie Kroes is om minder boos geworden.

Vandervoort is evenwel pessimistisch over hoe Telenet en Belgacom zullen reageren. "De hoge prijzen voor breedbandinternet, samen met de downloadlimieten, zijn een probleem in België." Vandervoort verwacht dat het nog zeker enkele jaren zal duren voordat daar enige verandering in komt.

"Belgacom laat zich door niemand leiden"
Belgacom zegt alvast geen weet te hebben van een officiële vraag van Microsoft over Zune. Woordvoerder Jan Margot: "Belgacom zal zich door niets of niemand laten leiden om de huidige datalimieten aan te passen, zeker niet door [Belgacom-hacker] Vendetta, maar ook niet door een groot bedrijf als Microsoft. In het verleden heeft Belgacom regelmatig de datalimieten aangepast, afhankelijk van de behoeften van zijn klanten, en dat zal ook zo in de toekomst blijven. Op dit moment is een verhoging van de limieten niet aan de orde. We bepalen zelf onze koers."

Telenet tegen onbeperkt downloaden
Ook Telenet beweert geen voorafgaand contact te hebben gehad met Microsoft. Stephane Coenjaerts van Telenet bevestigt het standpunt van Telenet rond datalimieten: "We zijn tégen ongelimiteerd downloaden. Ook een fair use policy is voor ons niet aan de orde omdat het willekeur in de hand werkt, en niet transparant genoeg is voor de gebruiker."

Coenjaerts zegt dat voor slechts zes procent van de Telenet-klanten de datalimiet niet voldoende is. De helft daarvan koopt volumeblokken bij, terwijl de andere helft wordt aangeraden om over te stappen naar een duurder product.

Telenet laat in tegenstelling tot Belgacom de deur voor Microsoft wel op een kier.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.