Redactie

Gratis online films voor liefhebbers

Echte filmliefhebbers vinden gelijkgestemden op de site The Auteurs. Hier kun je naar hartenlust discussiëren over cultfilms en Hollywoodklassiekers. En vanaf nu kun je gratis online kijken naar onbekende films uit onder meer Turkije, Brazilië, Marokko en Zuid-Korea, meldt de New York Times.

De wereldcinemafilms zijn gerestaureerd door de World Cinema Foundation, een stichting met regisseur Martin Scorsese aan het hoofd. Tot dusver werden ze enkel vertoond op het jaarlijkse filmfestival van Cannes. Maar vanaf nu zijn ze ook gratis te zien op The Auteurs, zo maakte Scorsese vrijdag bekend.

Onbekende films
Het gaat om films waarvan je waarschijnlijk nog niet hebt gehoord. Denk aan Dry Summer, een Turkse film uit 1936, of Touki Bouki (foto), een film uit 1973 van Senegalese makelij. Binnenkort zullen ze ook worden aangeboden op Netflix en Itunes. Tevens vinden ze hun weg naar musea, colleges en filmclubs.

"Om te worden gewaardeerd, moeten ze worden bekeken", verklaart Scorsese de keuze om de films gratis te verspreiden. Wanneer meer mensen deze titels zien, zal de vraag naar andere arthouse- en wereldcinemafilms stijgen, hoopt hij. "Wat er dan gebeurt, is dat het publiek verandert, wat betekent dat de films die worden gemaakt ook veranderen."

Het aanbod van wereldcinemafilms op The Auteurs wordt nog uitgebreid. Een overzicht van de nu al beschikbare titels vind je hier.  Als je ze wilt bekijken, word je doorgesluisd naar The Auteurs, waar een registratie vereist is.

Cultfilms
Op The Auteurs vind je ook een grote verzameling beschrijvingen van baanbrekende films en Hollywoodklassiekers, zoals pakweg Pulp Fiction,  A Clockwork Orange, Taxi Driver en Psycho. Er is een mogelijkheid om reacties te plaatsen of een forumdiscussie te starten. In sommige gevallen zijn er gratis previews.
 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.